TT-filmweek

Drents Archief
Datum: vrijdag 23 juni 2017 11:00 - 16:00

Locatie: Drents Archief  |  Plaats: Assen, Nederland

In het Drents Archief in Assen draait tijdens de TT-week, van 19 t/m 24 juni, een unieke film met de allermooiste beelden van de TT.Naast beelden uit de jaren ’20 van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging met coureur Piet van Wijngaarden, bevat de compilatie ook amateurbeelden uit de jaren ’70 die vorig jaar na een oproep boven water zijn gekomen. Van een TT-liefhebber ontvingen we een film uit ‘61 van Japanse makelij die hij wist te redden van de vuilnisbak. De filmcompilatie is speciaal voor de TT van 2017 samengesteld en is nog niet eerder vertoond.

TT nacht en kermis
Niet alleen de renners en de races komen in beeld, maar ook de tradities die onlosmakelijk aan de TT zijn verbonden worden getoond. Denk aan de kermis in de binnenstad van Assen, de beroemde TT-nacht en de uittocht van de vele sportliefhebbers. Op unieke luchtopnames is de enorme stoet motoren te volgen, die na afloop over de A28 de weg naar huis vindt. Het iets ruige karakter komt ook in beeld, zoals overmatig alcoholgebruik, rockmuziek en de uitgelaten sfeer op de tijdelijke campings in het dorpje Witten.

Het land van melk en boter
In een Japanse bijdrage (Engels gesproken) zien we renners handtekeningen uitdelen in het centrum van Assen. Bij een opname van grazende koeien vertelt de Engelse voice-over vol bewondering dat Assen in Nederland ligt, “bekend om zijn melk en boter”. Maar liefst 20.000 toeschouwers uit heel Europa én Japan kwamen naar Assen om Mike Hailwood en Tom Phillis als eerste over de finish te zien gaan.

TT-helden De oudste held, Piet van Wijngaarden, won de eerste twee edities van de TT, die tot 1927 een nationale wedstrijd was met alleen Nederlandse renners. Iedere jaar kent natuurlijk zijn eigen TT-helden: zoals Mike Hailwood en Tom Phillis uit de jaren ’60. In ’84 liet Mamola Roche en Lawson achter zich in de 500 cc klasse. Het jaar waarin Sheene al eerder was uitgevallen vanwege een gebroken drijfstang. In deze filmcompilatie ziet u de helden van toen. 

Data en aanvangstijd
Maandag 19 juni t/m vrijdag 23 juni: 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.
De film duurt ca. 80 minuten.

Toegang
5 euro. Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis mee.
Aanmelden is niet nodig.

 

Telefoon
0592 313 523
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Brink 4
9401 HS Assen, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • vrijdag 23 juni 2017 11:00 - 16:00