Rondleiding Drents Archief

Drents Archief
Datum: vrijdag 14 juli 2017 14:00 - 15:00

Elke tweede vrijdag van de maand kunt u deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het prachtige monumentale pand van het Drents Archief. Van de supermoderne entree via het monument uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. 

Tijdens de rondleiding op 14 april is er speciale aandacht voor het bijzondere plafond uit de voormalige Commissiekamer. De rondleiding wordt gegeven van 14.00-14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de film van de maand bekijken in de Digilounge. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

Een bijzonder geschilderd plafond
Het monumentale Rijksarchiefgebouw uit 1901 is vijf jaar geleden ingrijpend gerenoveerd. Originele bouwelementen zijn daarbij weer in oude luister hersteld. In de voormalige Commissiekamer werd, na een grondige restauratie, het plafond weer teruggeplaatst. Het is een geschilderde kopie uit de negentiende eeuw van een oudere schildering uit de havezate Laarwoud in Zuidlaren. Het plafond heeft een opmerkelijke geschiedenis, die nauw verbonden is met het origineel uit Zuidlaren. Op twaalf panelen is de rijkdom van Drenthe afgebeeld, gebaseerd op een Bijbeltekst uit psalm 85: 11-13. De opdrachtgever was Gerard van Selbach, 'schrijver' (boekhouder) van de landschap Drenthe en bewoner van Laarwoud. De kopie is rond 1898 geschilderd door Willem Adrianus Fabri. Hij was op dat moment een van de bekendste decoratieschilders van Nederland, die ook voor de koninklijke familie werkte.

 

 

 

Alle datums


  • vrijdag 14 juli 2017 14:00 - 15:00