Lezing Waardevolle wallen: opgravingen van raatakkers

Drents Archief
Datum: dinsdag 9 mei 2017 19:30 - 21:00

Stijn Arnoldussen geeft deze avond een interessante lezing over raatakkers, ook wel bekend onder de naam ‘Celtic fields’. Deze akkers vormen een uniek en goed geconserveerd agrarisch cultuurlandschap uit de late prehistorie.

Uitgestrekte raatakkers in Drenthe
Op diverse plaatsen in de provincie Drenthe zijn uitgestrekte zones met raatakkers bewaard gebleven. Veelal komen in de nabijheid ervan ook groepen grafheuvels voor en ook woonden mensen in de midden- en late ijzertijd binnen de raatakkers. Gek genoeg heeft hun gangbare voorkomen en uitgestrekte omvang niet geleid tot veel gericht archeologisch onderzoek aan raatakkers. Het aantal opgravingen dat is uitgevoerd om de gebruikswijze en datering van raatakkers vast te stellen in zeer gering. Toch lijken prachtige reconstructietekeningen te suggereren dat we al veel begrijpen van deze omwalde akkers.

Recente opgravingen
In deze lezing zal dr. Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie ingaan op de resultaten van recente opgravingen van raatakkers in Drenthe en daarbuiten.  Hierbij wordt getracht te ontrafelen hoe complexen van tot wel  50 à 100 hectares aan omwalde perkjes konden ontstaan, en in welke periode of periodes de raatakkers in gebruik waren. Zijn opgravingen in de raatakkercomplexen van Zeijen - Noordse veld, Westeinde – Noormansveld en elders ten lande nemen daarbij een belangrijke rol in.

De lezing wordt gegeven in het kader van de nieuwe Geschiedenis van Drenthe, twee standaardwerken over geschiedenis en archeologie, die dit jaar verschijnen.

De entree is 5 euro, inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.
Aanmelden is noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592 313523

 

 

Alle datums


  • dinsdag 9 mei 2017 19:30 - 21:00