Rondleiding Drents Archief

Drents Archief
Datum: vrijdag 9 maart 2018 14:00 - 15:00

Bezoekers kunnen elke tweede vrijdag van de maand gratis deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief. Van de supermoderne entree via het monument uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. Op vrijdagmiddag 9 februari besteedt de gids speciale aandacht aan het nonnenklooster Maria in Campis. De rondleiding is van 14.00-14.30 uur.

Na afloop is er gelegenheid de film van de maand te bekijken in de Digilounge. Deze maand is dat ‘Memory Lane door het Veen’, waarin drie inwoners van de Veenkoloniën vertellen over hun ‘herinneringsplek’. Ook draait de film ‘Werken in het veen’, met originele opnames uit de jaren ’30. Deelname is gratis. 

Een pand met rijke historie
Het monumentale gedeelte van het Drents Archief is rond 1900 ontworpen door Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst. Net als veel architecten uit zijn tijd liet hij zich inspireren door de middeleeuwse architectuur. Dat is niet verwonderlijk aangezien in de middeleeuwen op deze plek het nonnenklooster Maria in Campis lag. De vierkante plattegrond, die nog steeds herkenbaar is, was geheel volgens de regels van de cisterciënzer orde, waartoe de abdij behoorde. De kloostergang in het huidige gebouw was ten tijde van het klooster een van de kruisgangen, gelegen rondom de kloosterhof. Tijdens de rondleiding kunnen de deelnemers een digitale reconstructie van het klooster bekijken. Uiteraard is er ook aandacht voor de bouwelementen van het monumentale pand uit 1901.

 

 

 

Alle datums


  • vrijdag 9 maart 2018 14:00 - 15:00