Lezing: Petrus, van Visser tot Paus

Drents Archief
Datum: dinsdag 20 maart 2018 15:00 - 16:30

De traditie vertelt dat de apostel Petrus in Rome onder keizer Nero de kruisdood is gestorven. De vraag of hij nu écht in Rome gekruisigd is zal vermoedelijk nooit met zekerheid kunnen worden beantwoord. Maar dat hij er al zeer vroeg vereerd werd is zeker. In deze presentatie worden de sporen van Petrus in Rome onderzocht vanuit verschillende gezichtspunten.

De archeologie brengt ons naar het (vermeende) graf van Petrus onder de Sint Pieter. Nu komen daar vooral pelgrims en toeristen, maar hoe zat dat vroeger? Wat gebeurde er bij dat graf? En wat veranderde er door de bouw van de (oude) Sint Pieter?

Maar ook de kunstgeschiedenis en literatuur bieden inzicht in de receptie van Petrus in de oudheid. Aan de hand van deze en andere vragen wordt een beeld geschetst van de rol van Petrus in de laatantieke samenleving en het opkomende pausdom. Dat pausdom vond in paus Damasus (366-384) een wel zeer opmerkelijke vertegenwoordiger!

Graag tevoren aanmelden. Je kunt je aanmelden door een berichtje te sturen met naam en adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor de entree vragen wij € 3, leden van het NKV hebben gratis toegang. 

 

 

Alle datums


  • dinsdag 20 maart 2018 15:00 - 16:30