Bustour des Misérables

Drents Archief
Datum: vrijdag 20 juli 2018 09:00 - 17:00

De ambitieuze generaal Johannes van den Bosch richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op, in een poging de enorme armoede in Nederland en België te bestrijden. Na de stichting van een vrije kolonie in Frederiksoord en een onvrije inrichting in Ommerschans, liet hij zijn oog vallen op het gehucht Veenhuizen en stichtte er een tweede dwangkolonie. In de hoogtijdagen van de Maatschappij van Weldadigheid werden in Veenhuizen duizenden ‘verpleegden’ gedwongen heropgevoed. Wezen, landlopers en bedelaars belandden alleen of met hun hele gezin in Veenhuizen. Mannen, vrouwen en kinderen werden grotendeels gescheiden van elkaar ondergebracht in het Eerste, Tweede en Derde Gesticht. Met werk op op het veld en in het veen en in de drie gestichten voorzagen ze in de kosten van hun schamele levensonderhoud. 

Later nam de overheid ‘Veenhuizen’ over van de Maatschappij en kreeg het geheel steeds meer het karakter van een gevangenisdorp.

Voorafgaand aan de bus tour verzorgt historicus Ferry Sieders een presentatie over de Maatschappij van Weldadigheid in het Drents Archief. U wordt hier om 09:30 uur ontvangen met koffie. Vervolgens gaat u met gids Wolter ter Steege in de touringcar naar het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen. Vanuit de touringcar, maar ook in de vorm van een aantal korte en iets langere wandelingen worden deelgebieden aldaar verkend. Bekende namen zijn Norgerhaven (het oude eerste gesticht) , Esserheem (bij het oude Tweede gesticht, nu gevangenismuseum), het gebied rondom de beide kerken en het Verenigingsgebouw, het Hospitaalcomplex met het leprozenverblijf en Bergveen (het voormalig Derde Gesticht bekend van “Het Pauperparadijs”). Natuurlijk besteden we aandacht aan de zeer indrukwekkende begraafplaatsen en er staat zelfs  een kort bezoek gepland aan “Klein Soestdijk”, de voormalige woning van de gevangenisdirecteur in Veenhuizen. 

Tussen de wandelingen door wordt de lunch geserveerd in het restaurant van het gevangenismuseum in Veenhuizen en later op de middag staat er koffie en/of thee klaar bij het Maallust-complex. 

Vertrek station Groningen 08.45 uur
Opstapplaats “de Bonte Wever” in Assen 09:15 uur 
Start programma in het Drents Archief: 10:00 uur
Retour Assen: Bonte Wever 17:00, Station Assen ca. 17:10 uur
Retour Groningen 17:45 uur
Prijs per deelnemer € 53,00
Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 050-526  02 68

 

 

 

Alle datums


  • vrijdag 20 juli 2018 09:00 - 17:00