Najaarsbijeenkomst NGB

Drents Archief
Datum: vrijdag 6 december 2019 10:30 - 17:00

Het Nederlands Genootschap van Bibliofielen organiseert op vrijdag 6 december de Najaarsbijeenkomst in het Drents Archief. U bent van harte uitgenodigd om deze dag bij te wonen.

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst ligt het accent op de specifiek Drentse historische bronnen: een getijdenboek uit een Drents klooster, oude handschriften, het oudste boek in de collectie en ook adelsdiploma’s, akten en administratieboeken vanaf het jaar 1256. De archieven van beroemde rechtszaken en een paar bijzondere boeken uit de collectie van historicus en rijksarchivaris Seerp Gratema uit de negentiende eeuw zijn ook zeker de moeite waard om te bekijken. Dat geldt ook voor oude landkaarten, zoals de voorstellingen in vogelvlucht uit het huisarchief van de heren van Batinge en de kaart van Drenthe van Cornelis Pijnacker uit 1634. Een ets uit het eerste geschiedenisboek over Drenthe uit 1660 en een collectie portretten ontbreken evenmin. Kijk bij de ontvangst ’s morgen in de Laarwoudzaal vooral ook eens even naar boven naar de gerestaureerde zeventiende-eeuwse plafondschildering met een allegorie op Drenthe én naar het portret van de Nederlandse en Russische zeeheld Lodewijk van Heiden, de ‘Berend Botje’ uit het bekende kinderversje. En misschien weet u dan aan het einde van de dag ook nog hoe het Drentse adellijke geslacht De Vos van Steenwijk aan zijn naam komt.

 

Programma

10.30 uur Ontvangst met koffie of thee in de Laarwoudzaal
11.00 uur Bijeenkomst in de Studio
12.30 uur Lunch in Laarwoudzaal
14.00 uur Rondleiding en boekenschouw in het depot en de bibliotheek
16.00 uur Drankje ter afsluiting in de Laarwoudzaal
17.00 uur Verwacht einde van de bijeenkomst

 

Tijdens het ochtendprogramma zal Henk Nijkeuter, rijksarchivaris en hoofd Collecties, vertellen over het ontstaan van het archief. Daarna volgt een lezing door Erwin de Leeuw, medewerker archiefbewerking en informatie. Hij gaat in op de ontwikkeling van handschriften en overheidsdocumenten in de provincie Drenthe en hij vertelt over het fenomeen 'landschrijver', de man die de particulier en algemene secretaris van de drost in De Landschap Drenthe was en na 1614 de griffier van de Etstoel. Het programma wordt afgesloten met fragmenten uit de oudste bewaard gebleven film uit 1927 die beelden laat zien van de Drentse dorpen uit die tijd.

Aanmelden

De persoonlijke bijdrage voor deze bijeenkomst is €27,50 p.p. (inclusief koffie of thee, lunch en drankje). Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers. Vooraf aanmelden en betalen is noodzakelijk in verband met de organisatie van de bijeenkomst en de catering. Aanmelding graag zo spoedig mogelijk en uiterlijk op 1 december via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , telefoon 0172-421535 (buiten werktijd). Uw betaling overmaken op rekening NL45 RABO 0174809832 ten name van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen onder vermelding van ‘Najaarsbijeenkomst 2019’. Met uw dieetwensen wordt rekening gehouden indien u die bij uw aanmelding doorgeeft.

 

 

 

 

 

 

Alle datums


  • vrijdag 6 december 2019 10:30 - 17:00