Festival van de Drentse Geschiedenis 2018

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis. In Drenthe vieren we dat met het Festival van de Drentse Geschiedenis. Diverse culturele (erfgoed)instellingen organiseren in de maand oktober, op diverse locaties in de provincie, activiteiten voor een breed publiek. De aftrap is op 6 oktober tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis in het Drents Archief, daarna trekt het Festival de provincie in.

Het programma van zaterdag 6 oktober in Assen - in het Drents Archief, op de Kleine Brink, in Huize Tetrode en in het Drents Museum.
Klik hier om het blokkenschema te openen, of klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten. 

blokkenschema DEF4

Wil SchackmannLezing - Bedelaarsopstand in Veenhuizen
Wil Schackmann
13.00 uur in de Studio - Drents Archief
In de jaren veertig van de negentiende eeuw krijgt het volk een grote mond. Er zijn in diverse plaatsen hongeropstanden en broodoproeren. Ook de koloniën van weldadigheid ontkomen er niet aan. Te Frederiksoord steekt een kolonist de adjunct-directeur met een mes, in Veenhuizen komen bedelaars in 1840 en in 1843 in opstand. De directie vertelt de oproerlingen dat ze geen honger hebben want ze worden 'volgens het reglement gevoed'. Maar of dat de storm kan keren...


Lezing - (Boer) Hendrik Koekoek en de Boerenpartij
dr. Ida Terluin 
16.00 uur in de Statenzaal - Drents Museum
Hendrik KoekoekHendrik Koekoek (Hollandscheveld, 22 mei 1912 – Bennekom, 8 februari 1987) richtte in 1958 de Boerenpartij op. De partij wortelt in de protestbeweging BVL van vrije boeren, die in verzet kwamen tegen de overheidsbemoeienis met de landbouwsector en de verplichte heffingen van het Landbouwschap. In 1963 werden met de inzet van een grote politiemacht drie boerderijen van boeren in Hollandscheveld ontruimd, die weigerden heffingen te betalen. Die veldslag was goede reclame voor Koekoek, die daarop met drie zetels in de Tweede Kamer kwam. Dat aantal groeide tot zeven zetels in 1967. De partij was volgens Terluin een succesvolle protestpartij. 

Let op: de overige tentoonstellingen in het Drents Museum zijn niet gratis toegankelijk.

Harry LocoProtestsongs - The Age of Aquarius is nu!
Harry Loco 
14.00 en 16.00 uur in de Muziekkoepel op de Kleine Brink
Hij deelde het podium al eens met Eric Burdon (The Animals), Melanie Safka en Peter Green, en hij speelde onder meer in Bethel New York tijdens de officiële 45th Anniversary of Woodstock (2014). Harry Loco, de zanger en muzikant uit Vries, bezingt de blues in de traditie van dit legendarische festival van eind jaren '60. Hij begeleid zichzelf op zijn beroemde Landola-gitaren uit Finland, afgewisseld met mondharmonica. Tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis speelt hij veel eigen werk, maar ook enkele bekende, opstandige protestsongs zullen de revue passeren. 

 

Film - De Drentse Droom met inleiding van historicus Michiel Gerding
14.00 uur in de Studio in het Drents Archief
De decennia na de Tweede Wereldoorlog was een periode van wederopbouw en optimisme, een periode waarin ‘de Amerikaanse droom’ geïmporteerd werd en deels ook ‘de Drentse droom’ werd. De keerzijde van deze droom werd echter ook steeds meer zichtbaar. Historicus Michiel Gerding leidt de film in en geeft tussendoor een historische toelichting op de beelden.

 

 


Rondleiding - het archief van kunstenaarsbeweging de Toyistendepot-132x120

Jan de Lange, depotbeheerder
14.00 en 16.00 uur in het depot - Drents Archief 
Neem een kijkje achter de schermen in de schatkamer van het Drents Archief! In het depot vertelt onze depotbeheerder van alles over het archief van de tegendraadse kunstbeweging Toyisme dat in het Drents Archief bewaart wordt en andere bijzondere archiefstukken rond het thema Opstand.


Egbert HovenkampPoëzie - poeëmen over opstand
Egbert Hovenkamp II
13.30 uur in de Muziekkoepel op de Kleine Brink en om 15.00 uur in huis Tetrode
Impressionistisch dichter /TerPlekkePoeet / WoordDerwish / TaalShamaan / TaalWever /Be@tPoet

Stadswandeling - Langs het Assen van de opstandige jaren ’60
Asser Historische Vereniging
13.00 en 15.00 uur, start bij de muziekkoepel op de Kleine Brink
Terug naar de tijd van de nozems en de hippies... Terug naar de tijd dat we op de muren van Assen met witte verf de C plus B van Cuby and the Blizzards kalkten… Terug naar de tijd dat Assen een provinciestadje was. Wakker geschud omdat het mee moest in de vaart der volkeren.

Historische bus - Hairpeace, bedpeace, buspeaceScania 4567Bert Rossing
Tussen 12.30 en 17.00 uur op de Kleine Brink
In en bij de historische bus tref je een nozem en een hippie. Ze nemen je mee naar de jaren '60 en '70 in Drenthe. Test je kennis, laat je verrassen en bekijk de flmpjes van toen. HAIRPEACE - BEDPEACE EN BUSPEACE.


Modeshow 'Tegendraads'
Stichting Oud Oranje
13.00 en 15.00 uur in de Muziekkoepel op de Kleine Brink
Een leuke, gekke flitsende show die door de tijd heen springt: Hippies, IJzerkoekenoproer Coevorden, vrije boeren in opstand, opstand der Braven Hollandscheveld, opstandige muziek, Tjerk Vermaning, Toyisten en vette punk! 

Rondleiding - Langs de topstukken
Jan de Lange, depotbeheerder
13.00 en 15.00 uur in het depot - Drents Archief 
Neem een kijkje achter de schermen in de schatkamer van het Drents Archief! In het depot vertelt onze depotbeheerder van alles over bijzondere archiefstukken rond het thema Opstand.

TT RellenDocumentaire - de Nachten van Assen (TT-rellen)
Andere Tijden
16.00 uur in de Studio - Drents Archief 
De Nacht van Assen, voorafgaand aan de TT, trok eind jaren zestig jaarlijks duizenden jongeren uit het hele land. Aan de vooravond van de motorraces bevolkten zij de stad, dronken veel en belaagden de bevolking en politie. Ook zonder Facebook en Twitter wisten de jongeren dat het in Assen spannend was. De jeugd nam jarenlang de stad over en niemand wist wat te doen. De politie ontbeerde het aan ervaring en trad met veel geweld op. Elk jaar weer werd er flink gevochten totdat in 1973 de overheid eindelijk grip kreeg op de relschoppers. Over verveling onder de jeugd, bier, geweld en striptease.

Historische talkshow - Opstandige boeren in Hollandscheveld
DHV
15.00 uur in de Studio van het Drents Archief
Talkshowhost Anja Schuring voelt vertegenwoordigers van de verschillende partijen in dit drama uit 1963 aan de tand. Hoe heeft het zover kunnen komen? Schuring interviewt onder meer Klaas Hartman over zijn weigering om een paart tientjes belasting aan het Landbouwschap te betalen. Daarnaast zal een vertegenwoordiger van het Landbouwschap zitting nemen in het panel en een van de agenten die de boeren met traangas in bedwang hield bij de ontruiming van de boerderijen. Hendrik Koekoek, voorman van de Boerenpartij, zal waarschijnlijk ook in de Studio aanwezig zijn.

Surinaamse bruine bonen bij Bartje!
€ 1 per portie
Klein Paramaribo
doorlopend (zolang de voorraad strekt) in de Kloostergang van het Drents Archief
Bij het originele beeld van Bartje, Drenthes meest opstandige ventje, kun je genieten van een portie heerlijke Surinaamse bruine bonen. 

Fototentoonstelling - De Drentse Droom
Digilounge - Drents Archief 
doorlopend
De decennia na de Tweede Wereldoorlog was een periode van wederopbouw en optimisme, een periode waarin ‘de Amerikaanse droom’ geïmporteerd werd en deels ook ‘de Drentse droom’ werd. Het was een periode van schaalvergroting en mechanisatie in de landbouw, van uitbreiding van industrie, van jaknikkers, nieuwe woonwijken met flats en van de komst van supermarkten en televisie. Het was echter ook de periode waarin de keerzijde van deze droom steeds meer zichtbaar werd. Ook in Drenthe werd veel geprotesteerd; begin jaren ’60 door de ‘vrije boeren’ tegen de bemoeienissen van het Landbouwschap, een aantal jaar later tegen de oorlog in Vietnam, in de jaren ’80 tegen milieuvervuiling en tegen kernraketten.

Workshop - edit je eigen film 
Mieke Geugies en Yan Ensing 
13.00 en 14.00 uur in de 
Studiezaal - Drents Archief
Altijd al je eigen film willen maken? Kies fragmenten uit ons filmarchief en maak je eigen historische film of trailer. Voeg muziek en tekst toe en verzin een leuke titel. Maak een film over de sixties, opstand of over je eigen woonplaats! 

Escape Room - Code Napoleon
Marga Renkema
14.00 en 15.00 uur in de Sigismund (kelder) - Drents Archief
Kun jij binnen 30 minuten ontsnappen uit de escaperoom in de oude kelders van het Drents Archief? Dat lukt alleen als je met je medespelers alle opdrachten hebt opgelost. 
Daarvoor moet je wel 200 jaar terug in de tijd. Naar de roerige tijd van de Patriotten die in opstand kwamen in tegen de Prinsgezinden. En naar de tijd van Lodewijk Napoleon, het broertje van de beroemde keizer Napoleon. Lodewijk was de eerste koning van Nederland en hij was dol op Assen! Hij wilde hier zelfs een paleis laten bouwen.

Reis terug in de tijd met .... een iPad!
Digital Art Factory 
doorlopend in de Digilounge van het Drents Archief 
De Digital Art Factory brengt oude beelden tot leven. Door gebruik te maken van fantasie en augmented reality hebben ze archieffoto's een extra realiteitslaag gegeven.
Ga terug naar de jaren ’60 in Assen. Luister en zie de protesten van duizenden Drentse boeren die toen de straat op gingen.

Moluks-Nederlands verhalencafé: Drie gasten, drie foto's, drie verhalen uit Schattenberg
Sam Pormes van stichting Gedeelde Verhalen 
13.00 uur in huis Tetrode
Drie tafelgasten, Mietji Hully, Nico Vanderveen en Otis Polnaya, vertellen tijdens het verhalencafé aan de hand van foto’s van het Drents Archief verhalen uit kamp Schattenberg, één van de woonoorden waar de ontslagen Molukse KNIL-soldaten met hun gezinnen werden ondergebracht nadat in Indonesië de onafhankelijkheid was uitgeroepen.

Lezing - Communes in Drenthe
Anneke Kampfraath
14.00 uur - in huis Tetrode
Kampfraath deed in het kader van de tentoonstelling 'De jaren 70 – Kleurrijk, kreatief, krities'  in museum De Wemme in Zuidwolde onderzoek naar woongemeenschap De Hobbitstee. Kampfraath neemt ook enkele van de oorspronkelijke initiatiefnemers van deze kleurrijke commune mee. 

Rondleiding - bij tentoonstelling De Zaak Vermaning
Museumdocent
13.00 en 14.00 uur - Drents Museum
In januari 1965 deed messen-, scharen- en grasmaaimachineslijper Tjerk Vermaning een archeologische vondst die hem in één klap de bekendste amateurarcheoloog van Nederland maakte. Hij ontdekte vuurstenen werktuigen die circa 50.000 jaar geleden door Neanderthalers gemaakt zouden zijn. Deze vondst was het begin van een geruchtmakende periode in de Nederlandse archeologie. In de tentoonstelling De Zaak Vermaning staat het leven van de vinder centraal. 
Let op: de andere tentoonstellingen in het Drents Museum zijn niet gratis toegankelijk.

Verteltheater - Het Geheugen van Drenthe
Brandstof, de vooropleiding van Garage TDI
15.00 uur - Drents Museum 
‘Het geheugen van Drenthe’ gaat over een zoon van een Drentse veenboer, die leefde begin 13e eeuw. De jongen droomt er van om dichter te worden en brengt dagen en avonden door in het dal van de Kleine Vecht. Maar op een nacht wordt hij opgeschrikt, door een emotioneel gesprek tussen zijn vader en moeder. Er wordt gesproken over een oplopend conflict tussen de bisschop van Utrecht en de kasteelheer Rudolf II van Coever. De boer is bang zijn land te verliezen en wil niet leven onder het gezag van de bisschop. De boerenzoon bedenkt een list, die leidt tot opstand, verzet en strijd: De slag bij Ane. Een ontroerend, maar ook komisch verhaal.

Workshop - terug naar de 80s met een Green Screen 
Mieke Geugies en Yan Ensing
15.00-17.00 uur in de Studiezaal - Drents Archief
Maak een foto voor ons greenscreen en laat je photoshoppen in een iconische protestfoto. 

Benieuwd wat er in de rest van de provincie aan activiteiten wordt georganiseerd? 

Klik hieronder om het programmaboekje in te zien (2,64 MB)

voorkantprogramma