Nieuws

Lezingen Grenzen in Drenthe over identiteit en landschap

Vanaf dinsdagavond 21 februari organiseren het Drents Archief, de provinciaal historicus en de Drentse Historische Vereniging de lezingencyclus Grenzen in Drenthe.

Deze Lezingencyclus is inmiddels volgeboekt!
Bij grenzen denken we natuurlijk eerst aan territoriale grenzen, maar er zijn ook mentale en culturele grenzen. Wat te denken van bijvoorbeeld taalgrenzen, een Drentse identiteit of verschillen in mentaliteit tussen zand- en veen-Drenten?  
Deskundige sprekers behandelen op opeenvolgende dinsdagavonden een bepaald aspect van het thema, voorafgegaan door een inleidende lezing van dr. Erwin Karel. De zeven lezingen worden als een totaalpakket aangeboden; inschrijven voor een afzonderlijke lezing is daarom niet mogelijk. De lezingen vinden plaats in het Drents Archief in Assen vanaf dinsdag 21 februari tot en met 4 april 2006 van 19.30-ca.21.30 uur. De kosten bedragen € 55,-

Een Drentse identiteit?
In de eerste lezing komen onder meer het ontstaan van de rijks- en provinciale grenzen aan bod en de vraag of er sprake is van een Drentse identiteit. Drs. Ellen de Vries-Heijboer zal ingaan op de Drentse boermarken en sporen van markegrenzen die nu nog zichtbaar zijn. Jan van Ginkel spreekt over landschappelijke grenzen, terwijl Leen de Graaf regionale verschillen in architectuur behandelt. Grenzen van het recht, normen en waarden en grensoverschrijdende misdaad (smokkel) in de periode 1914-1918 zijn de onderwerpen van de lezing van dr. Albert Eggens. Dr. Henk Nijkeuter werpt licht op de ontwikkeling van taalvarianten binnen Drenthe en dr. Michiel Gerding over de Drentse identiteit en de vraag of die werkelijk bestaat.