U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1. Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Subcommissie van de Provinciale Commissie Werkgelegenheid

0036 Subcommissie van de Provinciale Commissie Werkgelegenheid

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0036 Subcommissie van de Provinciale Commissie Werkgelegenheid
1.
Inleiding
De gegevens voor deze inleiding zijn geput uit het archief van de commissie en uit de dossier van de Provinciale Griffie over de Provinciale Commissie voor de Werkgelegenheid.
Bij schrijven van 20 september 1938 liet de minister van Sociale Zaken weten, dat hij een Rijkscommissie van Advies voor werkverschaffing in de provincie Drenthe had ingesteld. Op 4 oktober van dat jaar werd de commissie geïnstalleerd. Zij had tot doel de minister, Gedeputeerde Staten en eventuele andere instanties van advies te dienen inzake werkverschaffing. Zij bestond uit onder andere twee leden van Gedeputeerde Staten, de hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat en de Rijksinspecteur voor de Werkverschaffing in Drenthe.
Vanaf 1940 werd zij genoemd de Rijkscommissie van Advies voor de Werkverruiming. Na de vergadering van 15 mei 1942 is de commissie ruim zes jaar niet bijeen geweest. Pas op 5 oktober 1948 vergaderde zij weer onder de naam Rijkscommissie van Advies voor de Uitvoering van Werken in een andere samenstelling. De doelstelling is vrijwel dezelfde gebleven: adviseren in de uitvoering van werken ter bestrijding van de werkloosheid.
In 1949 werd op landelijk niveau de Interdepartementale Commissie voor de Werkgelegenheid in het leven geroepen, een jaar later gevolgd door het Coördinatiecollege voor Openbare Werken. In de provincies kwamen toen commissies; in Drenthe stelden Gedeputeerde Staten op 17 januari 1951 de Provinciale Commissie voor de Werkgelegenheid in Drenthe in. Omdat door de oprichting van de provinciale commissies de Rijkscommissies enigszins overbodig werden, besloot de minister tot opheffing hiervan. Hun taak werd voortaan vervuld door subcommissies van de Provinciale Commissies voor de Werkgelegenheid.
In Drenthe stelden Gedeputeerde Staten op 6 februari 1952 een dergelijke subcommissie in, met als taak het adviseren van de Rijksdienst voor de Uitvoering van Werken over plannen van uitvoering, van Gedeputeerde Staten over uitgaven van lagere publiekrechtelijke lichamen. Bij besluit van 16 november 1954 maakte de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid een reorganisatie op het gebied van de werkgelegenheid bekend, hetgeen op provinciaal niveau door Gedeputeerde Staten van Drenthe op 29 december van het zelfde jaar werd nagevolgd.
Als gevolg hiervan hield de subcommissie op te bestaan. Deze had overigens sinds mei 1954 al niet meer vergaderd.
Het archief van de Rijkscommissie, dat beheerd werd door de secretaris (een ambtenaar van de provinciale griffie), ging in 1952 over in provinciale handen, omdat de subcommissie een provinciale aangelegenheid was en omdat het secretariaat vervuld bleef worden door dezelfde persoon. In 1958 droeg de Griffier der Staten van Drenthe dit geheel over aan de rijksarchivaris in Drenthe.

Kenmerken

Datering:
1938-1954
Beschrijving:
Subcommissie van de Provinciale Commissie voor de Werkgelegenheid, voorheen de Rijkscommissie van Advies voor de Uitvoering van Werken
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0036 Subcommissie van de Provinciale Commissie Werkgelegenheid
VERKORT:
NL-AsnDA, 0036
Categorie:
  • Zonder categorie