U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.5. Bronnen en literatuur (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
Een van de meest geraadpleegde bestanden in de rijksarchieven in Nederland vormen de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811. Voor de toegankelijkheid daarvan is een eerste vereiste een inventaris die weergeeft welke registers aanwezig zijn en wat er in die registers te vinden is. Zo'n inventaris verscheen in Drenthe voor het eerst in 1953, een aangepaste en uitgebreide opvolger beoogt deze uitgave te zijn.
Nadere toegankelijkheid van deze DTOB-registers is een tweede vereiste.Om die reden zijn en worden de registers geklapperd, d.w.z. voorzien van alfabetische naamindices op de dopelingen, gehuwden en overledenen. Op het moment van totstandkoming van deze inventaris (voorjaar 1978) waren in het Drentse rijksarchief alle huwelijksregisters geklapperd en werd gewerkt aan klappers op de overlijdens- en begraafregisters.
Het feit dat de DTOB-registers zoveel geraadpleegd worden heeft een ernstig gevolg: de materiële toestand gaat snel achteruit. Om verder verval te voorkomen zijn de registers gedigitaliseerde en voor direct gebruik beschikbaar via het internet. Een concordans, een lijst van deze delen die verwijst naar de originele registers, is in dit boek opgenomen.
1.5. Bronnen en literatuur
0176.01 Collectie DTOB
1. Inleiding
1.5.
Bronnen en literatuur
J.S. Magnin, Overzigt der kerkelijke geschiedenis van Drenthe, Groningen 1855.
T.A. Romein, De hervormde predikanten van Drenthe, sedert de hervorming tot in 1861, Groningen 1861.
S. Gratama, Inventaris van het oud archief van Coevorden, in: Verslagen omtrent `s Rijks Oude Archieven 1889, blz. 194 e.v.
Deze inventaris is in 1988 vervangen door toegang nr. 0116, F.R.C. Burghardt, Inventaris van het archief van het burgerlijk bestuur van de stad Coevorden, (1372) 1407-1814 (1855). Daarin is een concordans met de oude inventaris aanwezig.
Acta der Provinciale en Particuliere Synoden, gehouden in de Noordelijke Nederlanden gedurende de jaren 1572-1620, verzameld en uitgegeven door J. Reitsma en S.D. van Veen, VIII, Groningen 1899.
J.G.C. Joosting, De archieven van de schultengerechten in Drente, Leiden 1907.
J.G.C. Joosting, De archieven der elkander vóór 1814 opgevolgde gewestelijke besturen van Drente, Leiden 1909 ("Oude Statenarchieven).
"Bronnen voor de geschiedenis der kerkelijke rechtspraak in het bisdom Utrecht in de Middeleeuwen, uitgegeven door J.G.C. Joosting en S. Muller Hzn., in: Werken der Vereeniging tot Uitgaaf der bronnen van het Oud-vaderlandsche recht, II, no. 17, `s-Gravenhage 1915.
F.M. Hendriks, Beschrijving van de doop-, trouw- en begraafboeken, de registers van aangegeven lijken enz. in Overijssel, dagtekenende van vóór de invoering van de Burgerlijke Stand, z.pl. 1952. (DTB Overijssel)
A. Pathuis en E.J. Werkman, Beschrijving van de doop-, trouw- en begraafboeken enz. in de provincies Groningen en Drente, dagtekenende van vóór de invoering van de Burgerlijke Stand, 's-Gravenhage 1953.
F. Keverling Buisman, Inventaris van het archief van het huis Overcinge te Havelte, Assen 1975.
Inventaris van de archieven van de Ontvangers der successierechten in Drenthe, 1976.
P. Brood, Inventaris van het archief van de classis generalis, later geheten Provinciale Synode,1598-1815, opgevolgd door het Provinciaal Kerkbestuur van Drenthe, 1816-1951, Assen 1977.
P. Brood, Inventaris van het huisarchief de Klenke, z.j. Getypt.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01