U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Ontstaansgeschiedenis (Drents Archief)

Uw zoekacties: Archief van het Rijksarchief in Drenthe

0180.01 Archief van het Rijksarchief in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
Ontstaansgeschiedenis
0180.01 Archief van het Rijksarchief in Drenthe
Inleiding
Ontstaansgeschiedenis
In 1826 geeft het provinciaal bestuur de adjunct-commissies ter provinciale griffie dhr. J.S. Magnin de opdracht tot het ordenen en beschrijven van de Oude Drentse archieven (OSA, zie toegang0001) van vóór 1813. Met de benoeming van Magnin tot provinciaal archivist in 1844 vindt er vanaf dat moment de eerste professionele archiefzorg plaats.
Magnin werd in 1857 opgevolgd door H.J. Smidt, die het archivaat in 1866 overdroeg aan G.R.W. Kymmell (tot 1887). Naast het archivariaat voerden zij tot dan toe ook nog andere werkzaamheden uit ten provinciehuize. Aan deze situatie wilde het Rijk een eind maken door de aanstelling van full-time archivarissen in alle provincies. De omzetting van provinciale archieven in rijksarchieven voltrok zich in de jaren 1877 (Gelderland) tot 1890 (Zeeland). Drenthe was in 1879 na Gelderland en Utrecht de derde in de rij.
Nu ze ‘Rijks’’ geworden waren kon het archief niet langer bij de provincie blijven en een eigen huisvesting hebben. Van 1882 tot 1901 had het Rijksarchief onderdag in een huis aan de Noordersingel (in 1972 afgebroken).
Tot 1896 bekleede Seerp Gratana het ambt van rijksarchivaris.
Rijksarchivarissen na 1897:
- Jan G.C. Joosting, 1897-1913 (van 1913 tot 1921 waarschijnlijk een vacature)
- Sijbrand A. Waller Zeper, 1921-1924 (vanaf dan tot 1946 viel het Rijksarchief in Drenthe onder Groningen)
- Egbert Werkman, 1946-1970
- Jan Heringa, 1970-1984
- Frank Keverling Buisman, 1984-1988 (vanaf 1980 waarnemend rijksarchivaris)
- Paul Brood, 1988-1989
- Willem E. Goelema, 1989-1998 (van 1998 tot 2001 geen rijksarchivaris benoemd)
- Douwe H. Huizing, directeur sinds 2001 (rijksarchivaris is drs. Jan Bos).
Omstreek 1900 betrok het archief een nieuw pand, terrein van de oude Hervormde Pastorie, gelegen aan de Brink te Assen.
Dit Neo-romaanse gebouw met renaissance accenten werd gebouwd tussen 1897 en 1901 naar ontwerp van de rijksbouwmeesters C.H. Peters en J. van Lokhorst. Bij de bouw werd een deel van de oostelijke vleugel van de kloostergang van het klooster Mariënkamp in het pland opgenomen. Het Provinciaal Museum van Drenthe was tot 1973 op de begaande grond van het gebouw bevestigd. In 1973 kreeg het museum zijn eigen onderkomen in het oude provinciehuis, waardoor het gehele gebouw nu voor het Rijksarchief ter beschikking kwam.
Dr. J. Heringa werd met ingang van 1 maart 1970 benoemd tot Rijksarchivaris in Drenthe. Tot 1976 was hij tevens provinciaal inspecteur der archieven. Sinds de invoering van de Archiefwet 1918 bestond er een provinciale archiefinspectie, die in Drenthe echter tot 1976 werd uitgevoerd door de rijksarchivaris. Sinds 1970 zijn de functies van provinciaal inspecteur en rijksarchivaris formeel gescheiden, maar in één persoon verenigd. Vanaf dit jaar is er ten provinciehuize een afzonderlijk inspecteur.
De organisatie van de Rijksarchiefdienst kreeg in deze periode een vastere vorm. Tot dan toe werkten er in een Rijksarchief in de provincie een rijksarchivaris, een enkele wetenschappelijke archiefambtenaar, een administrateur en een boekbinder/ restaurator.
Vanaf het eind van de jaren zestig kwam een landelijke regeling, waarbij de verschillende taken van de rijksarchieven grondiger werden afgebakend. Dit had met name ten doel de grote inventarisatieachterstand in te lopen.
In het jaar van 1975 vindt er, na de verhuizing van het Provinciaal Museum van Drenthe, intern een verbouwing plaats: de studiezaal en bibliotheek verhuizen van de bovenverdieping naar de begane grond. Vijf jaar later wordt het archiefgebouw uitgebreid en gemoderniseerd naar het ontwerp van dhr. P.H. Tauber, architect uit Haarlem. Het bovengrondse depot wordt hierbij afgebroken en vervangen door een nieuwe vleugel. In deze nieuwe vleugel bevinden zich ondergronds een archiefdepot, een kaartendepot, en een bibliotheek. Op de begane grond is er plaats gekomen voor een studiezaal met entresol voor het raadplegen van originele archiefstukken, kantoren voor medewerkers en een restauratieatelier.
De personeelsformatie in de beginperiode van de Rijksarchief bestaat uit drie personeelsleden: een archivaris, een klerk of schrijver en een bode- conciërge. Rond 1970 is het aantal medewerkers in vaste dienst opgelopen tot boven de tien, waarvan ongeveer de helft opgeleide archivarissen.
In het jaar 2000 vindt er een naamsverandering plaats. In 2005 fuseert het Drents Archief samen met het Gemeentearchief Assen.
Selectieprocedure en vernietiging van de archiefbescheiden

Kenmerken

Datering:
[1900] 1972-2005
Beschrijving:
Archief van het Rijksarchief in Drenthe, vóór 1879 Provinciaal Archief in Drenthe 1829-1971
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0180.01 Archief van het Rijksarchief in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0180.01
Categorie:
  • Zonder categorie