Drents Archief 3.0

Digilounge: mix van hypermodern en monumentaalHoe bereik je als archief nieuwe doelgroepen? Ook het Drents Archief stelde zich deze vraag. ‘Verleiden met verleden’, werd het motto. Snackers wil men binnen krijgen, mensen die wel geïnteresseerd zijn in hun eigen geschiedenis, maar niet te veel moeite willen doen om daarmee in contact te komen. Hoe verleid je die? Hoe krijg je ze binnen en laat je ze kennismaken met de rijke bronnen van het archief? 

Met de lancering van het internetplatform annodrenthe.nu in juli 2012 is het Drents Archief een modern en digitaal archief. Ruim 40.000 historische foto’s, documenten en films zijn gekoppeld aan historische kaarten. De website en de app maken het voor een zeer brede doelgroep aantrekkelijk te navigeren door de Drentse geschiedenis. Modern, want gebruikmakend van geavanceerde digitale technieken, en vertrouwd, want de archiefbronnen worden gekoppeld aan historische locaties in stad en land.

MIX VAN HYPERMODERN EN MONUMENTAAL

Maar hoe trek je nu de snackers het monumentale archiefgebouw uit 1901 in? Het Drents Archief koos voor een tweesporenaanpak met een fysiek gebouw dat na de verbouwing een eenheid vormt met de digitale wereld van annodrenthe.nu. Samen moeten ze ertoe bijdragen dat mensen met andere ogen naar hun omgeving gaan kijken en zich bewust worden van de eigen sporen in het verleden.

De Digilounge werd de centrale publieksruimte met twee multitouch-tafels, schermen in verschillende soorten en maten en banken die uitnodigen om erin neer te ploffen.Een grootouder en kleinkind nemen bijvoorbeeld plaats voor een groot scherm. Het kleinkind navigeert door annodrenthe.nu en de grootouder vertelt. Ook de multitouch-tafels nodigen uit tot interactie. Er kunnen meerdere mensen tegelijk punten op een tafel aanklikken. Verschillende bezoekers kunnen bij de tafel aanschuiven en herinneringen met elkaar delen. Voor de diepgravers blijft het Drents Archief de vertrouwde plek voor onderzoek en verdieping.

In de vleugel uit 1980 is een Studio gerealiseerd die plaats biedt aan groepen tot 48 personen. Een presentator biedt elke groep een programma op maat. De Studio biedt samen met de Laarwoudzaal, waar de fraai gerestaureerde plafondschildering Allegorie op Drenthe te bewonderen is, de mogelijkheid om nog meer doelgroepen in aanraking te brengen met het verhaal van Drenthe. Het Drents Archief kan in opdracht groepsprogramma’s samenstellen en instellingen kunnen de Laarwoudzaal gebruiken voor historisch vergaderen.
Het vernieuwde Drents Archief werd op 13 oktober 2012 geopend.

Rijksgebouwendienst is eigenaar van het archiefgebouw en opdrachtgever voor de verbouwing.
Het publieksconcept Drents Archief 3.0 is bedacht door ACT2 en werd gefinancierd door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Drenthe, Gemeente Assen, Samenwerkingsverband Noord Nederland: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

logosklein