Sjerp Weima

Het Drents Archief heeft onlangs een bijzonder document geschonken gekregen. Het gaat om zo’n veertig handgeschreven vellen van communist Sjerp Weima. Het CPN-raadslid werd in juni 1941 opgepakt en doorstond achtereenvolgens o.a. Kamp Amersfoort, concentratiekamp Neuengamme en hij was bij het bombardement van de Cap Arcona in de haven van Neustadt. Weima overleefde op wonderbaarlijke wijze de oorlog en zette zijn ervaringen na de oorlog op papier. Daarin geeft hij niet alleen veel details, hij noemt een kleine vijftig personen en groepen met naam en toenaam, ook schuwt hij de gruwelijke gebeurtenissen die hij meemaakte niet.

Klik op het document om de namenlijst te openen. 

document weima2

We hebben de lijst met namen alfabetisch geordend op ACHTERNAAM. Bij VOORNAAM, ACHTERNAAM en PLAATS is de schrijfwijze aangehouden die Sjerp Weima heeft gebruikt, dit is soms fonetisch, soms gebruikte Weima alleen een voor- of achternaam. In het veld OPMERKINGEN vindt u dit terug. 

Bij FUNCTIE kunt u lezen wat Weima over deze persoon heeft geschreven en bij LOCATIE VAN ONTMOETING staat vermeld in welke plaats Weima betreffende persoon heeft ontmoet. Dat is vaak een Nederlands of Duits kamp.

De namen in deze niet officiële bron zijn door Weima na de oorlog opgetekend vanuit persoonlijke herinneringen.
Aan de informatie in deze lijst kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

De lijst is op deze website gepubliceerd met als doel om nabestaanden meer informatie te geven via de gegevens die Weima na de oorlog opschreef.

Wilt u meer informatie over een naam uit de lijst, over wat Sjerp Weima over hem opschreef in zijn memoires, vul dan onderstaand formulier in. Vermeld bij 'uw vraag' de naam in van de persoon van wie u meer informatie wilt. U krijgt dan zo snel mogelijk bericht. 

Generated with MOOJ Proforms Version 1.3
* Vereiste informatie.
Sjerp Weima
Aanhef *
Dhr.
Mevr.
Voornaam *
Tussenvoegsel
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Betreft *
Uw vraag *

Neem de cijfers hieronder over in het invulscherm achter de pijl. Druk daarna op verzenden. Dit is om ongewenste e-mail te voorkomen.

Proforms
Reload