Excerpt: Berend Botje, een schipper of een Drentse edelman?

Primair onderwijs; groep 4 t/m 6

Berend Botje ging uit varen… een heel bekend liedje. Maar, minder bekend is dat Berend Botje waarschijnlijk een Drentse edelman was! Hij heette eigenlijk Louis van Heiden en werd geboren in Zuidlaren als zoon van de Drost, Sigismund van Heiden. De jonge Louis werd zeeman en ging varen in Rusland. Daar werd hij uiteindelijk admiraal en won hij een belangrijke zeeslag, de Slag bij Navarino. Louis schreef vele brieven naar zijn familie in Zuidlaren. Deze brieven, die in het Drents Archief bewaard worden, vormen een schat aan informatie over het bijzondere leven van deze Drentse zeeheld in Russische dienst.

Nooit kwam Berend Botje weerom?

Maar… Rusland in plaats van Amerika, zo gaat het liedje toch niet? In het Drents Archief komen leerlingen van groep 4 t/m 6 spelenderwijs achter het waargebeurde verhaal van Berend Botje, ofwel Louis van Heiden. De leerlingen gaan aan de slag met een interactief spel, waarbij ze ontdekken hoe de zeeheld in de 18e en 19e eeuw geleefd heeft. Ze leren over zijn familie, zijn verre reizen en de zeeslagen die hij won. Ging Louis uiteindelijk naar Amerika? Kwam hij ooit nog terug in Zuidlaren? En hoe komt hij aan zijn bijnaam, Berend Botje?

Aansluitende kerndoelen

De Berend Botje game kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenislessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op kerndoelen 51 t/m 53 -  tijd van pruiken en revoluties en de tijd van burgers en stoommachines.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: primair onderwijs; groep 4 t/m 6
  • Groepsgrootte: maximaal 24 leerlingen
  • Kosten: € 4,- per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: 60 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.