Excerpt: Smartphoneroute door Assen of op locatie

Primair onderwijs; groep 5 en 6

De archivaris van het Drents Archief heeft in de oude kloostergang een oud dagboekje gevonden. Het boekje is helaas niet helemaal compleet. Gelukkig heeft de archivaris wel het een en ander kunnen achterhalen! Het dagboekje is geschreven door een meisje, Fije, in het jaar 1480. Ze schrijft over het leven in het klooster en over haar oude buurjongen, Dirck die nu als boerenzoon ook klusjes doet voor het klooster.

Kunnen de leerlingen Fije helpen? Fije komt uit een adellijke familie en zij kan lezen en schrijven. Ze houdt een dagboekje bij omdat ze bang is dat in de toekomst niemand meer weet hoe het leven van haar en Dirck eruit heeft gezien. De leerlingen van nu kunnen Fije en Dirck helpen door hun leven te reconstrueren en vast te leggen voor de toekomst. Aan de hand van verschillende opdrachten onderzoeken de leerlingen hoe het leven in de Middeleeuwen eruit zag en vinden ze het verloren stukje dagboek van Fije weer terug.

Smartphone game door Assen

In het centrum van Assen, rondom het Drents Archief spelen de leerlingen een smartphone game. Zo komen ze erachter hoe Assen eruit zag rond 1480 en hoe het klooster was opgebouwd. Bij slecht weer kunnen de leerlingen een quiz spelen in de Studio van het Drent Archief met als extra verdieping enkele archiefstukken.

Op locatie?

Wilt u met uw klas deze of een andere smartphone game spelen op een andere locatie? Dan kunnen wij voor u misschien een programma op maat maken. Dit programma is al beschikbaar voor Eelde, Vries en Zuidlaren. Kijk hier voor de mogelijkheden of neem contact op met een van onze educatief medewerkers.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: primair onderwijs; groep 5 en 6
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Kosten: € 4,- per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag tot en met vrijdag
  • Duur van het programma: 75 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.

 

Kijk ook eens bij