Afdrukken
Categorie: Primair onderwijs
Hits: 6934
Excerpt: Dit programma brengt kinderen op interactieve manier in aanraking met de geschiedenis van de Molukkers in Nederland

Primair onderwijs; groep 7 en 8 – voortgezet onderwijs; klas 1 en 2

Bijna iedereen kent Kamp Westerbork, het deportatiekamp in de Tweede Wereldoorlog. Maar weten leerlingen ook dat van 1951 tot 1971 het kamp omgedoopt werd tot Schattenberg, een woonoord voor Molukse KNIL militairen en hun gezinnen? Waarom woonden die daar eigenlijk? En hoe was het voor kinderen om ver weg van huis op te groeien in Schattenberg? Het Drents Archief bewaart het archief van Woonoord Schattenberg en brengt leerlingen op een interactieve manier in aanraking met de geschiedenis van de Molukkers in Nederland, met een focus op Drenthe.

In het educatieve programma krijgen de leerlingen de geschiedenis van de Molukkers in vogelvlucht gepresenteerd. In de Studio van het Drents Archief testen ze vervolgens hun kennis door in tweetallen een interactieve quiz tegen de rest van de klas te spelen. Daarna krijgen de leerlingen een virtueel bezoek aan Kamp Schattenberg door middel van historische foto’s. Een interactieve game daagt de leerlingen uit om de foto’s goed te bestuderen.

Aansluitende kerndoelen

Het programma kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenislessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op kerndoelen 51 t/m 53 en behandelt de tijdvakken: tijd van regenten en vorsten, tijd van wereldoorlogen en holocaust en de tijd van televisie en computer.

Informatie & aanmelden