Excerpt: Word een echte archiefonderzoeker tijdens dit schoolprogramma

Primair onderwijs; groep 6 t/m 8 – voortgezet onderwijs; klas 1 en 2

Wat is eigenlijk een archief? Wat zijn de taken van een archief? En hoe zoek je zelf iets op in het archief? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens de workshop Archiefonderzoek. We starten tijden deze workshop met een rondleiding door het gebouw van het Drents Archief. Daarna bekijken leerlingen echte, eeuwenoude archiefstukken. Ze leren over de speciale fysieke omstandigheden waarin de archiefstukken worden bewaard en over de bedreigingen waaraan deze eeuwenoude documenten blootstaan. Hierna gaan leerlingen op de computers van de Studiezaal zelf op zoek naar online archiefstukken. Lukt het ze om oude geboorteaktes te lezen en om zwart-wit foto’s van hun eigen woonplaats te vinden?

Word een echte archiefonderzoeker!

Door zelf aan de slag te gaan met archieven werken de leerlingen aan hun onderzoeksvaardigheden, die belangrijk zijn voor de rest van hun schoolcarrière. Ze leren informatie opzoeken, beoordelen en in de context van tijd en ruimte plaatsen. Daarnaast komen de leerlingen in aanraking met een stuk geschiedenis van hun eigen omgeving, een waardevolle aanvulling op de landelijke geschiedenismethodes die in de klas worden gebruikt.

Wij spitsen het onderwerp van de workshop graag toe op de regio rondom school en/of de actuele thema’s in de klas. Bent u in de klas met een bepaald tijdvak of project bezig? Laat het ons weten via het aanmeldformulier.

Aansluitende kerndoelen

De workshop kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de (geschiedenis)lessen op school worden ingezet. De workshop is ook geschikt om onderzoeksvaardigheden op te doen in een breder perspectief dan alleen geschiedenis. Het programma sluit aan op kerndoelen 51 t/m 53.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: primair onderwijs; groep 6 t/m 8; ook geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs
  • Groepsgrootte: maximaal 25 leerlingen
  • Kosten: € 4,50 per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag en vrijdagmiddag (i.v.m. openingstijden studiezaal)
  • Duur van het programma: 60 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.
  • Een voorbereiding is niet nodig. In overleg kan de workshop worden uitgebreid met opdrachten die na het bezoek op school gemaakt kunnen worden.

Kijk ook eens bij