Excerpt: Kruip in de huid van een 19de-eeuws weeskind in de Koloniën van Weldadigheid

Voortgezet onderwijs; klas 1 t/m 3

Leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs kruipen tijdens de Koloniegame in de huid van een 19de-eeuws weeskind. In het Drents Archief spelen ze een interactief spel. Zo maken ze kennis met het dagelijks leven van de weeskinderen die uiteindelijk terecht kwamen in de Drentse Koloniën van Weldadigheid, die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in de sociale geschiedenis van Nederland.

Een Unescowaardige geschiedenis

De Koloniegame is lesstof vervangend en vakoverstijgend. Het geeft leerlingen besef van een uniek stuk geschiedenis van nationaal belang, geplaatst in de context van die tijd. Spelenderwijs maken zij kennis met historische bronnen en leren deze interpreteren en gebruiken. Het spel daagt hen uit te reflecteren op het verleden, waardoor ze beseffen dat jongeren vroeger voor dezelfde keuzes stonden als zij, maar dat deze keuzes anders uitpakten door de verschillen in fysieke, economische, maatschappelijke en levensbeschouwelijke omstandigheden.

Tijdens het interactieve multimediaspel in de Studio van het Drents Archief horen de leerlingen het verhaal van de weesmoeder, weesvader of de provoost van het weeshuis. Wat moet je doen en vooral laten als weeskind in het weeshuis van Amsterdam? Krijg je er goed te eten? In tweetallen volgen de leerlingen een virtuele route met vragen en opdrachten. Als ze de goede keuzes maken, kunnen ze punten scoren en de rest van de klas verslaan! Aan het eind van het spel krijgen de weeskinderen de kans een beter leven op te bouwen in één van de Koloniën van Weldadigheid: Veenhuizen.

Dagexcursie

Dit programma is heel goed te combineren met een bezoek aan één van de koloniën van Weldadigheid: Het Nationaal Gevangenismuseum – het vroegere Tweede Gesticht in Veenhuizen – of Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Zo is er gemakkelijk een dagexcursie voor de leerlingen samen te stellen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Aansluitende kerndoelen

De Koloniegame kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenis- en maatschappijlessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op VO kerndoelen 36, 37, 38 en 40 – tijd van burgers en stoommachines.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: voortgezet onderwijs; klas 1 t/m 3
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Kosten: € 4,- per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: 60 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers