Excerpt: Prinsgezinden en patriotten, de regels van Napoleon en de stadsplannen van zijn broer

Voortgezet onderwijs; havo/vwo klas 1 t/m 3

Tijdens de excursie Franse Tijd gaan leerlingen gedurende een halve dag aan de slag met vier afwisselende programma’s. Het is hierbij mogelijk om met meerdere klassen tegelijk het Drents Archief te bezoeken. In de excursie gaan leerlingen aan de slag met prinsgezinden en de patriotten in Drenthe, de regels van Napoleon en de stadsplannen van zijn broer Lodewijk. De excursie is bij uitstek geschikt om een deel van de reguliere lesstof op school te vervangen.

Archiefonderzoek

Leerlingen gaan aan de slag met origineel bronmateriaal uit de Franse Tijd. In de schatkamers van ons archief bewaren we veel van die bronnen. De leerlingen bestuderen de archiefstukken, maken foto’s en gebruiken die later voor de eindopdracht op school. Ook nemen de leerlingen het tegen elkaar op in een interactieve quiz op de touchschermen in de Studio van het Drents Archief.

Escaperoom Code Napoleon

Om te ontsnappen uit de kelders van het Drents Archief, moet de Code Napoleon gekraakt worden… Lukt het de leerlingen om alle opdrachten binnen de tijd goed uit te voeren? Hun kennis en creativiteit wordt op de proef gesteld in de educatieve Escaperoom over de Franse Tijd. Elk goed antwoord in het spel brengt de leerlingen dichter bij de vrijheid.

Stadswandeling door Assen

Lodewijk Napoleon had grootse plannen met Assen in de tijd dat hij koning van ons land was. Zo moest Assen groeien van een dorp van zo’n 300 inwoners naar een heuse stad met wel 3000 mensen! Lodewijk zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Assen stadsrechten kreeg. Maar waarom die ambitieuze plannen voor Assen en niet voor bijvoorbeeld Groningen of Meppel? Leerlingen komen erachter op een route door de stad, waarbij ze sporen van de Franse tijd ontdekken.

Workshop over achternamen

We hebben tegenwoordig allemaal een vaste achternaam, ook wel familienaam genoemd. Dit hebben we te danken aan Napoleon, die een systeem nodig had om belastingen te kunnen heffen. In de lezing gaan we op zoek naar het ontstaan van de achternamen. Hoe vaak komt die van de leerlingen voor in Nederland? En is de naam afgeleid van een plaats, een beroep of een voornaam? De workshop biedt vaak verrassende uitkomsten!

Aansluitende kerndoelen

De excursie Franse Tijd is bedoeld als vervanging van een deel van de reguliere lesstof op school. Het programma sluit aan op VO kerndoelen 36, 37, 38 en 40 – tijd van pruiken en revoluties.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: voortgezet onderwijs; havo en vwo klas 1 t/m 3
  • Groepsgrootte: maximaal 60 leerlingen
  • Kosten: € 6,- per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: een dagdeel
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.
  • Lesmateriaal ter voorbereiding en afsluiting is hier te downloaden.