Excerpt: Leerlingen maken kennis met het ontroerende verhaal over Benno ter Berg

Voortgezet onderwijs; vmbo klas 1 t/m 4, havo/vwo klas 1 en 2

Benno ter Berg is een Joodse jongen die van 1924 tot 1942 in Assen leefde. Op 15-jarige leeftijd krijgt Benno in augustus 1942 een oproep om te werken voor de Duitsers en uiteindelijk komt hij in Auschwitz terecht, waar hij wordt vermoord. Tijdens zijn leven houdt Benno, net als bijvoorbeeld Anne Frank, een dagboek bij. Daarin schrijft hij wat er allemaal gebeurde in Assen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Benieuwd naar wat Benno allemaal beleefde? In het Drents Archief maken leerlingen kennis met het ontroerende verhaal over Benno door middel van filmbeelden, archiefstukken en geluidsfragmenten. Op een moderne manier, met een spel op touchscreen beeldschermen, volgen ze de sporen van deze Joodse jongen en ontdekken hoe het leven van mensen in Assen eruit zag tijdens de oorlog.

Excursie Tweede Wereldoorlog

Het educatieve programma Herinneringen aan Benno kan ook worden geboekt als onderdeel van de Excursie Tweede Wereldoorlog van het Drents Archief. Binnen deze excursie gaan leerlingen gedurende een halve dag aan de slag met vier programma’s die gaan over de Tweede Wereldoorlog: archiefonderzoek met echte bronnen uit de oorlog, Escaperoom ‘De Overval’, Herinneringen aan Benno en een stadswandeling door Assen. Meer informatie over de excursie is hier te vinden.

Aansluitende kerndoelen

Herinneringen aan Benno kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenis- en maatschappijlessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op VO kerndoelen 36, 37, 38 en 40 – tijd van wereldoorlogen.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: voortgezet onderwijs; vmbo klas 1 t/m 4, havo en vwo klas 1 en 2
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Kosten: € 4,- per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: 60 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.

Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.