Excerpt: Johannes van Lier, belastingontvanger van de Landschap Drenthe

Voortgezet onderwijs; vmbo klas 1 t/m 4

Dit educatieve programma draait om een bijzonder persoon uit de geschiedenis van Drenthe: Johannes van Lier. Hij bezat een landgoed tegenover het Drents Archief: Overcingel. Johannes was belastingontvanger van de Landschap Drenthe. Maar hij hield zich veel liever bezig met zijn grootste hobby: de natuur bestuderen. Hij deed studies naar slangen op de hei, hunebedden en fossielen en schreef er boeken over. Totdat op een dag de inhoud van de schatkist van de Landschap werd gecontroleerd. Waar was al het geld gebleven? Heeft Johannes het verduisterd en gebruikt om het mooie Huis Overcingel voor zichzelf te bouwen? Of was er iets heel anders aan de hand…

Geldwolf of waardevolle wetenschapper?

Johannes van Lier werd beschuldigd van fraude en vluchtte naar Duitsland. In het Drents Archief worden de documenten van de familie Van Lier bewaard. In een game in de educatiekelder van het Drents Archief gaan leerlingen op een interactieve manier aan de slag met het archief van Johannes van Lier. Ze duiken in het leven van deze historische figuur en ontdekken de waarheid achter het mysterie van het belastinggeld. Wie weet het eerst het beeld van Johannes te herstellen en wint zo het spel?

Combineren met smartphoneroute Vakmanschap op Straat

Het Drents Archief biedt naast deze game ook een smartphoneroute aan met Johannes van Lier in de hoofdrol. Deze route ‘Vakmanschap op straat’ leidt onder andere langs Huis Overcingel en brengt leerlingen op een interactieve manier in aanraking met sporen van de achttiende eeuw. Deze smartphoneroute is een mooie combinatie met de game Johannes van Lier. 

Aansluitende kerndoelen

De game Johannes van Lier kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenis- en maatschappijlessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op VO kerndoelen 36, 37, 38 en 40 – tijd van pruiken en revoluties.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: voortgezet onderwijs; vmbo klas 1 t/m 4
  • Groepsgrootte: maximaal 24 leerlingen
  • Kosten: € 4,50 per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: 60 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.