Excerpt: Moderne stadswandeling met een historisch figuur

Voortgezet onderwijs; vmbo klas 1 t/m 4

Wie goed kijkt, kan aan het alledaagse straatbeeld nog van alles ontdekken over het Assen van de achttiende eeuw. Zo is er in het struikgewas van de Gouveneurstuin een eeuwenoude appelkelder verborgen! De gebouwen in het centrum van de stad vertellen veel over de bouwtechnieken van toen. Het Drents Archief laat leerlingen van het vmbo door middel van een interactieve smartphoneroute kennis maken met deze bijzondere periode in de geschiedenis.

Moderne stadswandeling met een historisch figuur

De leerlingen worden door de beroemde achttiende-eeuwse figuur Johannes van Lier meegenomen op een moderne stadswandeling rondom het Drents Archief. Van Lier was belastingontvanger van de Landschap Drenthe en woonde in Huis Overcingel, dat zich vlakbij het Drents Archief bevindt. Onderweg komen de leerlingen in aanraking met achttiende-eeuwse architectuur en gebruiken. Van Lier daagt ze uit om alle vragen onderweg goed te beantwoorden en zo hun medeleerlingen te verslaan!

Combineren met game Johannes van Lier

Het Drents Archief biedt naast de smartphoneroute ook een game aan met Johannes van Lier in de hoofdrol. In deze game komen de leerlingen er stap voor stap achter het mysterie rondom deze bijzondere man. De route Vakmanschap op straat kan uitstekend gecombineerd worden met deze game. Klik ­­hier­ voor meer informatie over de game.

Aansluitende kerndoelen

De game Johannes van Lier kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenis- en maatschappijlessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op VO kerndoelen 36, 37, 38 en 40 – tijd van pruiken en revoluties.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: voortgezet onderwijs; vmbo klas 1 t/m 4
  • Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen
  • Kosten: € 4,- per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: 1 uur
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.