Hidden URLS

festival

familievanje

Eerstvolgende activiteit:

VOLGT BINNENKORT 


Deelnemen via MS Teams. Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig. 
Nog nooit een lezing of workshop gevolgd via MS Teams? Lees dan de informatie in de handleiding Microsoft Teams vooraf goed door. 

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar de verborgen geschiedenis van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom in januari de digitale Maand van de Drentse Familiegeschiedenis. Vier weken lang, vijf keer per week is er hulp bij het onderzoek naar de eigen Drentse familie. Ervaren genealogen, archivarissen en historici verzorgen een uitgebreid programma voor beginners en ervaren stamboomonderzoekers en alles daar tussenin. Er zijn interactieve lezingen en workshops en inspirerende minidocumentaires over Drentse families. Van archiefonderzoek voor Dummies tot een lezing over de speurtocht naar de lotgevallen van Drentse vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Van zondag 3 januari t/m vrijdag 29 januari zijn meer dan twintig lezingen, workshops en minidocu’s te volgen via tablet, laptop of PC vanaf de keukentafel of de luie stoel. 

Let op: Het programma is vanwege de coronapandemie onder voorbehoud van wijzigingen.

Over de online workshops en lezingen

De workshops en een aantal lezingen worden gegeven via MS Teams. MS Teams is een platform op internet waar je veilig digitaal een lezing/workshop kunt volgen. Een half uur voor aanvang start de 'digitale inloop' van de lezing/workshop. Nog nooit een lezing of workshop gevolgd via MS Teams? Lees dan de informatie in de handleiding Microsoft Teams vooraf goed door. 

Elke zondag in januari: (en daarna nog 6 keer in februari en maart): radiocursus Archief voor Dummies via Drenthe Toen van RTV Drenthe.

In de maand januari begint het radioprogramma Drenthe Toen, samen met het Drents Archief, met de radiocursus Archief voor Dummies. Heb je altijd al eens willen weten wat je roots zijn, waar je familie vandaan komt, wat het beroep van je bet overovergrootvader was, ga er dan maar eens even voor zitten, al gauw ben je geen Dummie meer. 

Zondag 31 januari, 14.30 uur: Familieverhaal 
Live online lezing door Bert Finke
Via MS Teams

Bert Finke vertelt zondag 31 januari een verhaal uit zijn eigen familie: Hoe één familielid het gedurende generaties opgebouwde familievermogen te gronde richtte, en nog geen eeuw later door een huwelijk verbonden werd met een familie van de onderste trede van de maatschappelijke ladder. De lezingen zijn op deze website digitaal terug te zien, klik hiervoor op de link achter de betreffende lezing in het overzicht hieronder. Om de lotgevallen van familieleden tijdens de Tweede Wereldoorlog te reconstrueren is veel zoekwerk, doorzettingsvermogen en mazzel nodig. In de digitale lezing op zondag 3 januari geeft José Martin tips om de zoektocht in de archieven in Nederland en daarbuiten te vergemakkelijken. José Martin is journalist, docent en historica en werkzaam bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Alle lezingen zijn na afloop terug te zien. Op 10 januari vertelde Paul Brood,oud-archivaris en auteur, in de lezing ‘ Hoe zag Drenthe eruit ten tijde van jouw voorouders?’  over oude foto's en kaarten die informatie geven over de woonomgeving van je voorouders.

Elke maandag in januari: mini-documentaires over markante Drentse families

Journalist en documentairemaker Hilde Boelema maakte vier bijzondere Drentse familieportretten. De families ten Holte uit Dalen, de familie Vanderveen uit Assen, de familie Puper uit Frederiksoord en de familie Wesseling uit Dwingeloo zijn stuk voor stuk families met een bijzondere geschiedenis. Zo vertelt Marieke Sanders-ten Holte vanuit de boerderij in Dalen die al generaties lang eigendom is van de familie over haar voorouders die grootgrondbezitter, burgemeester en advocaat-procureur waren. Vanaf maandag 4 januari is het verhaal van familie ten Holte hier te zien en elke maandag in januari wordt er een nieuwe minidocumentaire toegevoegd aan deze playlist.

Benieuwd naar alle afleveringen? Bekijk ze hieronder: Achtereenvolgens zie je families ten Holte uit Dalen en familie Vanderveen uit Assen.

Elke woensdag in januari: Archiefonderzoek voor Dummies

Archiefonderzoek moeilijk? Met de tips&tricks van archiefmedewerker Ferry Sieders valt dat best mee! In de eerste aflevering laat hij zien hoe het speuren naar voorouders in de bronnen van de Burgerlijke stand werkt. Vanaf woensdag 6 januari staat het filmpje vol handige tips op drentsarchief.nl/familie. Elke woensdag in januari komt er een nieuwe aflevering bij.

Benieuwd naar de afleveringen? Bekijk ze hieronder:

Vanaf vrijdag 8 januari: Live workshops door ervaren archiefmedewerkers

Gaat er een spannend verhaal rond in de familie over die ene ongetrouwde oom met losse handjes? Of zat er zelfs een roodharige messentrekker in de familie? Het is terug te vinden in de archieven van de arrondissements-rechtbank Assen. De weken daarop staan er workshops over voorouders in het archief van de schulten, de Maatschappij van Weldadigheid en over arme voorouders op het programma. Medewerkers van het Drents Archief geven in deze workshops tips hoe én waar je moet zoeken. Deze live workshops zijn interactief, deelnemers kunnen tijdens de workshop vragen stellen.

De tekst gaat verder onder de tabel. 

datum tijdstip wat inhoud spreker te volgen via  opmerking
zondag
3 januari 
12.00-14.00 uur

RTV Drenthe -
Drenthe Toen

Archief voor Dummies 

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 1
RTV Drenthe (radio) Luister hier terug.
zondag
3 januari
14.30-15.15 uur  Online live lezing   Gründlich verstopt in de archieven – een handreiking voor een speurtocht naar de lotgevallen van vervolgings-slachtoffers José Martin 

Bekijk hier de lezing terug.

Bekijk hier de websites om onderzoek te doen.

maandag
4 januari
vanaf 10.00 uur

Video: Minidocumentaire over markante Drentse families

De geschiedenis van de familie Ten Holte uit Dalen Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de documentaire hier.

woensdag 
januari

vanaf 10.00 uur Video: Archiefonderzoek voor Dummies De burgerlijke stand Ferry Sieders Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de video hier.
vrijdag
januari
14.00-14.20 uur Interactieve workshop  Op zoek naar misdadige voorouders Ferry Sieders Deelnemen via MS Teams 

Bekijk hier de workshop terug. 

Download de presentatie hier.

zondag
10 januari

12.00-14.00 uur

RTV Drenthe - 
Drenthe Toen

Archief voor Dummies

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 2
RTV Drenthe (radio) Luister hier terug. 
zondag
10 januari
14.30-15.15 uur 

Online live lezing

Hoe zag Drenthe eruit ten tijde van jouw voorouders? Paul Brood Bekijk hier de lezing terug. 
maandag
11 januari

Video:
Minidocumentaire over markante Drentse families

De geschiedenis van de familie Vanderveen. Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de documentaire hier.
woensdag 
13 januari
vanaf 10.00 uur

Video:
Archiefonderzoek voor Dummies

Doop-, trouw- en begraafboeken vóór 1811 Ferry Sieders Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de video hier.
vrijdag 
15 januari
14.00-14.30 uur

Interactieve workshop

Op zoek naar voorouders in het archief van de Schultegerechten Joke Wolff Deelnemen via MS Teams 

Download de presentatie hier.

Vul hier de enquête in.

zondag
17 januari
12.00-14.00 uur

RTV Drenthe - 
Drenthe Toen

Archief voor Dummies 

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 3
RTV Drenthe (radio)
maandag
18 januari

Video:
Minidocumentaire over markante Drentse families

Het verhaal van de familie Puper uit de Koloniën van Weldadigheid Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de documentaire hier.
woensdag
20 januari
vanaf 10.00 uur

Video:
Archiefonderzoek voor Dummies

Militaire voorouders Ferry Sieders
vrijdag
22 januari
14.00-14.30 uur

Online workshop

Op zoek naar kolonisten in de Maatschappij van Weldadigheid Jan de Lange  Link op deze website. Tijdens en na de lezing is de chatbox op de website van het Drents Archief open voor vragen. 
zondag
24 januari
12.00-14.00 uur

RTV Drenthe - 
Drenthe Toen

Archief voor Dummies 

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 4
RTV Drenthe (radio)
maandag
25 januari 

Video:
Minidocumentaire over markante Drentse families

Het verhaal van de familie Wesseling uit Dwingeloo. Social media en drentsarchief.nl/familie
woensdag
27 januari 
vanaf 10.00 uur

Video:
Archiefonderzoek voor Dummies

Het dagelijks leven uit de krant Ferry Sieders
vrijdag
29 januari
14.00-14.30 uur

Interactieve workshop

Op zoek naar arme voorouders Erwin de Leeuw Deelnemen via MS Teams  start half uur voor aanvang workshop

zondag
31 januari

14.30-15.15 uur 

Online live lezing

Familieverhaal  Bert Finke Deelnemen via MS Teams Digitale inloop vanaf 14.00 uurPraktische informatie
Tijdens de Maand van de Drentse Familiegeschiedenis van 3 t/m 31 januari kunt u online lezingen bijwonen, workshops volgen en minidocumentaires bekijken maar ook via de radio, in Drenthe Toen van RTV Drenthe, krijgt u tips voor uw eigen onderzoek. Veel programmaonderdelen van De Maand van de Drentse Familiegeschiedenis blijven beschikbaar op deze pagina, zo zijn ze later nog een keer terug te kijken, te luisteren of na te lezen.