De hele maand oktober is het Festival van de Drentse Geschiedenis. Het programma is gevuld met lezingen, films, een podcastserie, een kinderprogramma, een quiz en meer!

Over de Drentse Geschiedenisquiz

Wat heeft de werkverschaffing te maken met het TT-circuit? Welke Drentse zuivelfabriek bedacht een commercial met zingende koeien? Het zijn vragen die zo maar aan bod kunnen komen tijdens de Drentse Geschiedenisquiz, traditiegetrouw onderdeel van het Festival van de Drentse Geschiedenis. Of doe je een quiz liever in de krant? Op 2 oktober verschijnt de quiz in het Dagblad van het Noorden.

Podcastserie De Dorpsfabriek

Bijna elk dorp had vroeger een fabriek. Vaak was dat een melk- of boterfabriek en op het Drentse platteland kwam je zelfs een wasknijperfabriek tegen! In oktober reist het Drents Archief met de vijfdelige podcastserie De Dorpsfabriek langs voormalige fabrieken in de gemeente Aa en Hunze. Een van de vijf dorpsfabrieken is de bekende Exportslachterij Udema in Gieten. Het geluid van de fabriekspijp van Udema schalde meerdere keren per dag door het dorp. Zo wisten de wel zes- tot zevenhonderd arbeiders dat ze aan de slag moesten of dat hun dag erop zat. Nog altijd roept de fabriek veel herinneringen op. Ook oud-medewerkers van de aardappelzetmeelfabriek Oostermoer die in 1903 werd opgericht in Gasselternijveen komen aan bod. Net als de werknemers van de stoomzuivelfabriek in Anloo, De Eensgezindheid. Voor cement en beton gaan we terug naar Jonkers, bij het Jonkersgat. In een grote fabriekshal bij het zandzuigbedrijf werden daar voor de woningbouw betontegels en rioleringsbuizen geproduceerd. Vrijwel ieder nieuwbouwhuis in Gieten had een waterput van Jonkers.

De podcastserie is overal te beluisteren via je favoriete podcastapp en wordt telkens op zondag in oktober uitgezonden op Drenthe Toen van (RTV Drenthe) Ook is De Dorpsfabriek een fiets- en autoroute. Die kan iedereen coronaproof via de gratis app SpaceTime Layers volgen vanaf oktober, op een moment dat het hem of haar het best uitkomt. Op de plek waar de oude fabrieken stonden, kun je hiermee de verhalen beluisteren en oude foto's bekijken. De podcast én fiets- en autoroute blijven ook na oktober duurzaam beschikbaar.

De Dorpsfabriek wordt gemaakt door podcastmaker Marjolein Knol en historica Hilde Boelema. Zij maakten eerder voor het Drents Archief de podcasts De Hilte 11 en Kamp Schattenberg. Marjolein Knol maakte eerder de bekroonde serie Oerend harTT. In Binnen de Muren onderzocht ze het leven in PI Esserheem, in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Buiten de Muren, een serie die eerder dit jaar uitkwam, is het vervolg hierop en gaat over de terugkeer van gedetineerden in de samenleving. Begin dit jaar werd zij samen met Hilde Boelema genomineerd voor een NL Award voor De Hilte 11.

Lezingen

Lezingenserie rondom het thema Aan het werk, van de hunebedbouwers tot een hedendaags bedrijf. Met een lezing van Hein Klompmaker over het leven van boeren die hunebedden bouwden, Johann Bisschop over de bijna honderd jaar oude blikfabriek in Hoogeveen, Kees Faber over de Faber Pallets en Wicher Kerkmeijer over Hoe Drenthe een scheepvaartprovincie werd.

Films

De hele maand oktober kun je in de Digilounge van het Drents Archief en op social media filmcompilaties zien in het thema 'Aan het werk'.

Op 30 oktober om 14.00 uur vertonen IFA en Peergroup de film Mestmoeders, over vier generaties boerinnen. De film is eenmalig op een groot scherm te zien in het Drents Archief, met een inleiding van Dinanda Luttikhedde, dramaturg van Mestmoeders. Ook aanwezig is Margreet van den Burg, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in vrouwen en gender in de landbouw, voedselsystemen en plattelandsontwikkeling. Toegang € 7,50, kaartjes via Peergroup.

Praktische informatie

Tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis kun je (online) lezingen bijwonen, films bekijken, een podcastserie beluisteren en meedoen met een quiz. Hieronder staan alle activiteiten op een rijtje.

datum

tijdstip

wat

inhoud

spreker

te volgen via 

opmerking

hele maand oktober

film

Een compilatie met de mooiste filmbeelden uit onze collectie rondom het thema Aan het werk. 

In de Digilounge, Drents Archief en via social media

hele maand oktober

fiets- en autoroute

Podcastroute voor fiets en auto in de gemeente Aa en Hunze. Vijf fabrieken met een lange geschiedenis staan centraal.

De gratis app Spacetime Layers

elke week

Een nieuwe aflevering podcastserie De Dorpsfabriek

Podcastserie over vijf fabrieken met een lange geschiedenis in de gemeente Aa en Hunze.

RTV Drenthe, Drenthe Toen en je favoriete podcastapp

elke week

Filmquizjes

Quizvragen aan de hand van filmpjes uit onze collectie, thema: Aan het werk.

Via social media

2 oktober

De traditionele Drentse Geschiedenisquiz in het Dagblad van het Noorden

 Thema: Aan het werk

Dagblad van het Noorden

2 of 3 oktober

Verhaal op locatie

Schaapherder Neils Tiktak en zijn kudde als moderne natuurbeheerder.

Op locatie in/rondom Orvelte

5 oktober

20.00 uur

Lezing rondom het thema Aan het werk.

Het leven van boeren die Hunebedden bouwden

Hein Klompmaker over Het leven van boeren die Hunebedden bouwden

MS Teams

https://bit.ly/3kpH8L8 

11 oktober 

15.00 uur

Lezing rondom het thema Aan het werk.

Hoe de blikken uit Hoogeveen de wereld veroverden


Lezing over bijna 100 jaar blikfabriek te Hoogeveen door Johann Bisschop

Studio, Drents Archief

€ 5,00

12 oktober

20.00 uur

Lezing rondom het thema Aan het werk.

Lezing over Faber pallets door Kees Faber.

MS Teams

https://bit.ly/3tSx0xO 

14 oktober

15.00 uur

Geschiedenisquiz live

De Drentse Geschiedenisquiz o.l.v. Ferry Sieders en Ellen van der Velds

Studio, Drents Archief

18 oktober

15.00 uur

Lezing rondom het thema Aan het werk.

Drenten te water!

Lezing over het rijke scheepvaartverleden van Drenthe
door Wicher Kerkmeijer

Studio, Drents Archief

€ 5,00

24 oktober

Kinderactiviteit ihkv Oktobermaand Kindermaand

Een programma over de weeskinderen in de Koloniën van Weldadigheid.

Laarwoudzaal, Drents Archief

26 oktober

16.00 uur

Uitslag Geschiedenisquiz

De vragen en antwoorden van de traditionele Drentse Geschiedenisquiz 2021 worden gepresenteerd.

Studio,
Drents Archief 

28 oktober

middag

Dag van de Drentse Geschiedenis

Deskundigheidsbevordering voor docenten, erfgoedinstellingen en historische verenigingen. Met onder meer een lezing van Hans Goedkoop.

Studio,

Drents Archief 

30 oktober

14.00 uur

Film
De Mestmoeders

IFA en Peergroup presenteren De Mestmoeders, een film over vier generaties boerinnen. 

Studio,

Drents Archief

€ 7,50