We hebben net een nieuwe persconferentie achter de rug die misschien niet echt een verrassing aan maatregelen voor ons bracht, maar die ons wel weer stevig met de neus op de feiten drukt. Waren we bij het Drents Archief net een beetje gewend aan de soepeler maatregelen, opstarten van educatie en het verruimen van het werken op kantoor, nu moeten we veel zaken weer terugdraaien. We zien dat collega’s er steeds meer moeite mee krijgen om veel thuis te werken, vanuit sociaal oogpunt, efficiency en het feit dat de werkzaamheden die je thuis kunt uitvoeren soms simpelweg opdrogen. Toch doen we opnieuw een oproep aan iedereen om thuis te werken tenzij je thuis echt niets kunt doen. Zoals Rutte zei: “Wees niet de eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt; wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt”.

Onze educatie voor het Basisonderwijs gaat nog door, maar VO-leerlingen worden voor de komende weken afgezegd. Ook Dienstverlening gaat door, in elk geval voor de Bouwdossiers, maar als de belangstelling van gewone onderzoekers om naar het Drents Archief te komen afneemt, zullen we ook die dienstverlening gaan afschalen. Alles om contacten en reizen zoveel mogelijk te beperken. En ook in ons gebouw dragen we mondkapjes, behalve als je op je werkplek zit.

Er wordt veel geduld van ons gevraagd, als medewerkers maar nog meer als vrijwilliger. In navolging van de geslaagde fiets/puzzeltocht voor medewerkers half september, wilden we hetzelfde organiseren voor onze vrijwilligers. Maar ook dat lijkt nu weer op de lange baan geschoven te worden. Enkele vrijwilligers hadden aangegeven het weer aan te durven om op kantoor aan de slag te gaan, maar ook dat zal niet verder kunnen worden uitgevoerd. We moeten voorzichtig zijn en blijven, zeker nu we ook in eigen kring (werk, privé) te maken hebben gekregen met coronabesmettingen.
We proberen ook de komende tijd iedereen weer zo goed mogelijk op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in het Drents Archief. De collega’s zijn druk met het ontwikkelen en organiseren van alternatieve, online, activiteiten in plaats van fysieke bijeenkomsten. Niet alleen voor zaken die gepland stonden voor dit jaar, maar ook de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis die traditiegetrouw eind januari wordt georganiseerd zal een online variant krijgen. Het WO2 symposium dat gepland stond voor 24 oktober hadden we al verplaatst naar april 2021, de Drentse maand van de vrijheid. Zo proberen we steeds vooruit te denken en proactief te handelen.

Ik hoop dat iedereen ondanks alles de komende weken de spirit erin kan houden; ik wens iedereen veel wijsheid en gezondheid toe!

Corinne