Excerpt: Bezoek op 9 september de Johan Willem-Frisokazerne in Assen  

17 augustus 2023

Heeft u altijd al een kijkje willen nemen op het kazerneterrein van de Johan Willem-Frisokazerne aan de Vaart in Assen? Dit kan op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag. Bij de drie monumentale kazernegebouwen aan de Vaart staat het landelijke thema ‘Levend erfgoed’ centraal. Levend erfgoed zijn de verhalen van de gebruikers door de jaren heen, de militairen, het personeel en de muzikanten van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Burgemeester Marco Out van Assen opent Open Monumentendag om 11.00 uur op het plein bij de hoofdingang aan de Vaart voor het Stoottroepenmuseum. Dat gebeurt onder muzikale begeleiding van het koperkwintet van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Ook is er een kampement van het korps Nationale Reserve en een foto-expositie over de kazerne en de JWF-kapel te zien. Gidsen vertellen de hele dag over de geschiedenis van de gebouwen en het Stoottroepenmuseum. Dit is museum is ook van 11.00 tot 16.00 uur geopend.


Geschiedenis Johan Willem-Frisokazerne 

Na een forse garnizoensuitbreiding werd eind negentiende eeuw een grote kazerne gebouwd langs de Drentsche Hoofdvaart. In 1894 kwam de Wilhelmina-kazerne gereed, in 1895 de Emmakazerne en het Militair Hospitaal. De kazerne bood onderdak aan het Eerste Regiment Infanterie, dat onder verschillende benamingen tot 1995 daar bleef. Niet alle gebouwen staan er vandaag de dag nog maar de blikvangers (Wilhelmina, Emma en Hendrik) nog altijd wel. Op dit moment is de Luchtmobiele Brigade er gevestigd. 

Vanaf 10.30 uur kunt u gratis in een militaire bus van achter de Hema (Weierstraat) naar de kazerne rijden. De toegang voor Open Monumentendag is gratis! Op de website van Open Monumentendag vindt u alle Drentse deelnemers van 2023. 

Open Monumentendag 2023 Assen wordt georganiseerd door de Asser Historische Vereniging, Drents Archief, Drents Museum, gemeente Assen, Protestantse gemeente Assen (Jozefkerk), Stichting Noorderbegraafplaats Assen, RK Kerk en VVV Dit is Assen. De gemeente Assen sponsort Open Monumentendag.