U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Geschiedenis van het notariaat in het algemeen (Drents Archief)

Uw zoekacties: Inleiding Notarissen Drenthe

0114 Inleiding Notarissen Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Geschiedenis van het notariaat in het algemeen
0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Inleiding
Geschiedenis van het notariaat in het algemeen
Het notariaat in de Nederlanden, min of meer zoals dat nu voorkomt, dateert van de 14e eeuw *  . Er bestonden twee soorten notarissen, de keizerlijke notaris en de apostolisch notaris. De eerste werd aangesteld door de keizer of door degene die de macht daartoe van hem had ontvangen, de tweede door de paus of de bisschop. De apostolisch notaris verleed hoofdzakelijk akten die tot de geestelijke rechtspraak behoorden.
Het notariaat heeft zich vooral ontwikkeld in het zuiden en westen van het huidige Nederland. In de provincies in het noorden en oosten heeft het zich weinig of niet gevestigd. De taken die elders de notarissen vervulden, behoorden daar tot de werkzaamheden van plaatselijke rechterlijke ambtenaren, zoals de schout. Pas bij Keizerlijk Decreet van 6 januari 1811 *  werd in de noordelijke provinciën van de toen tot het Napoleontische Keizerrijk behorende Nederlanden de Franse wet van 25 Ventôse XI (16 maart 1803) "contenant organisation du notariat" van kracht verklaard *  . Het no- tariaat werd toen uniform geregeld en in vrijwel het gehele land werden notarissen benoemd.
Deze wet bleef, afgezien van de wijzigingen, van kracht tot 1842. In dat jaar, op 9 juli, werd de Wet op het Notarisambt afgekondigd, die in werking zou treden "met den klokslag van middernacht, tusschen den vijftienden en den zestienden October van dit jaar" Zie hierover ook Melis, p. 30 e.v. .
Het notariaat in Drenthe
Het protocol van de notaris
De archieven van de notarissen
Literatuur
Lijst van notarissen alfabetisch gerangschikt op naam

Kenmerken

Beschrijving:
Inleiding op de inventarissen van de archieven van de notarissen in de provincie Drenthe vanaf 1811
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0114 Inleiding Notarissen Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0114