U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Het plaatselijk bestuur na 1795 (Drents Archief)

Uw zoekacties: Burgerlijk bestuur van de stad Coevorden

0116 Burgerlijk bestuur van de stad Coevorden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Het plaatselijk bestuur na 1795
0116 Burgerlijk bestuur van de stad Coevorden
1. Inleiding
1.3.
Het plaatselijk bestuur na 1795
De revolutie van 1795 en de daarop gevolgde nieuwe staatsregelingen hebben voor het plaatselijk bestuur in Coevorden wel enige gevolgen gehad, maar niet zeer ingrijpend. De magistraat werd in 1795 afgezet en vervangen door een gekozen municipaliteit, wederom bestaande uit 12 personen, waarin de oude namen veelal terugkeerden. In 1805 volgde een reglement waarbij het stadsbestuur weer met magistraat werd aangeduid en samengesteld was uit vier burgemeesters en een secretaris. In 1809 werd deze opzet gewijzigd: er kwamen nu een burgemeester, vier wethouders en een secretaris. Na de inlijving van Nederland bij Frankrijk in 1810 bleven een burgemeester, maire genaamd, een adjunct-maire en de secretaris over. Daarnaast kreeg de stad een gemeenteraad van tien personen die echter nauwelijks bevoegdheden had *  . Voor de bestuurshandelingen en het daaruit resulterende archief hebben al deze wijzigingen weinig verschil gemaakt.
Deze inventaris is het resultaat van een herziening van de bestaande inventaris van het oud archief van Coevorden van de hand van mr. Seerp Gratama, destijds rijksarchivaris in Drenthe. Gratama verrichtte zijn inventarisatie in 1888/1889 en publiceerde de inventaris in de Verslagen omtrent 's-Rijks Oude Archieven over 1889 *  . Een toelichting op de herinventarisatie wordt gegeven aan het eind van deze inleiding, onder het hoofd "Verantwoording van de inventarisatie". Nadat Gratama zijn inventarisatie voltooid had, gaf hij in de Verslagen en Mededeelingen van de Vereeniging tot uitgaaf der bronnen van het Oud- Vaderlandsche Recht *  de teksten van acht stukken uit, die tot verheldering van ons inzicht in de bestuursstructuur van Coevorden gedurende de door het archief bestreken tijd kunnen dienen. Zijn toelichting op deze teksten is nog volledig van waarde.
Het archief bestrijkt een periode van ruwweg vier eeuwen, beginnend omstreeks 1400. Het is, dat moet met nadruk gezegd worden, het archief van het burgerlijk bestuur van Coevorden. Het militaire deel van de stad, het kasteel en de vestingwerken, stond onder het rechtstreeks gezag van en werd geadministreerd door wat misschien het eenvoudigst - zij het erg modern - de centrale overheid genoemd kan worden: van omstreeks 1100 tot omstreeks 1600 de landheer of zijn vervanger, tijdens de Republiek de Raad van State als de met de administratie van de verdediging van de Unie belaste instantie.

Kenmerken

Datering:
1407-1855
Beschrijving:
Burgerlijk bestuur van de stad Coevorden (1372) 1407-1814 (1855)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0116 Burgerlijk bestuur van de stad Coevorden
VERKORT:
NL-AsnDA, 0116