U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Geschiedenis van het archief van dr. W. Beyerinck (Drents Archief)

Uw zoekacties: Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957

0153 Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Geschiedenis van het archief van dr. W. Beyerinck
0153 Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van het archief van dr. W. Beyerinck
De door dr. W. Beyerinck ontvangen en verzonden brieven en andere archiefbestandelen werden aangetroffen bij de administratie van het Biologisch Station van de Landbouwhogeschool te Wijster. In 1971 werd nog een kartonnen doos ontvangen, waarin werden aangetroffen een aantal mappen met inhoud en een groot aantal losse stukken. Deze verzameling werd ontvangen van de notaris, die destijds door de erfgenamen van de heer en mevrouw Beyerinck was belast met de afwikkeling van de nalatenschap. Op verzoek van de erfgenamen was deze notaris onder andere bezig geweest met het uitzoeken (en zeer waarschijnlijk ook deels vernietigen) van alle aanwezige papieren. Omdat de van deze notaris ontvangen stukken vermoedelijk maar een klein deel vormden van het totale archief van de heer Beyerinck, moet worden aangenomen dat veel verloren is gegaan. Vooral van zijn wetenschappelijke correspondentie op allerlei terrein is helaas weinig teruggevonden. Wij zijn nu veelal slechts op zijn publicaties aangewezen *  .
W. Beyerinck, "De betekenis van het Biologisch Station voor de Wetenschap", in: Vakblad voor Biologen 12, p. 197-202.
In de statuten van de Stichting Het Nederlands Biologisch Station te Amsterdam staat in art. 11 het volgende: "Mocht de Stichting worden ontbonden, dan zullen hun bezittingen, onder goedkeuring van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, Afdeling Natuurkunde, te Amsterdam, worden aangeboden aan een door het bestuur nader aan te wijzen rechtspersoon, met de verplichting daaraan verbonden, om bij aanvaarding der eigendommen, welke het bezit der onderhavige stichting vormen, deze te beheren zoveel mogelijk zoveel mogelijk als in overeenstemming met het doel, dat de ontbonden stichting had, is te achten". Bij navraag door de samensteller bij de Koninklijke Akademie van Wetenschappen te Amsterdam bleek dat in het archief van deze instelling wel enkele stukken aanwezig waren in verband met de overdracht van de bezittingen, zoals een brief van de toenmalige secretaris, prof. Smit, aan de Koninklijke Akademie van Wetenschappen , met het verzoek de bezittingen over te nemen en een kopie van de antwoordbrief van de Akademie betreffende aanneming van de aangeboden bezittingen. Over het archief van de Stichting Het Nederlands Biologisch Station staat echter nergens iets vermeld. Dit archief is dan ook niet in het bezit van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Evenmin is er iets vastgesteld omtrent het archief van de heer W. Beyerinck. Na overleg met de Rijksarchiefdienst te 's-Gravenhage en met toestemming van het bestuur van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen te Amsterdam, is besloten het archief van dr. W. Beyerinck over te dragen aan het Algemeen Rijksarchief in Den Haag.
W. Beyerinck, "Beknopte overzicht van de werkzaamheden aan het Biologisch Station in 10 jaar (1927 ' 1937)", in: Vakblad voor Biologen 19, 1937, p. 17-25.
W. Beyerinck, Rapport op verzoek uitgebracht aan het Bestuur van de Stichting het Nederlands Biologisch Station, 1927 ' 1950, Veenman, Wageningen.
J.J. Barkman, "Het Biologisch Station in Wijster", in: Vakblad voor Biologen 39, 1959, p. 21-18.

Kenmerken

Datering:
1912-1956
Beschrijving:
Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0153 Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957
VERKORT:
NL-AsnDA, 0153
Categorie:
  • Zonder categorie