U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. De ordening en beschrijving van het archief van dr. W. Beyerinck (Drents Archief)

Uw zoekacties: Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957

0153 Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. De ordening en beschrijving van het archief van dr. W. Beyerinck
0153 Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957
1. Inleiding
1.3.
De ordening en beschrijving van het archief van dr. W. Beyerinck
Bij onderzoek bleek dat de gehele collectie kon worden behandeld als een verzameling persoonlijke papieren van dr. W. Beyerinck. Zijn persoonlijke betrokkenheid bij het beheer van het Biologisch Station te Wijster sloot een onderscheid tussen persoonlijke en directie-papieren definitief uit.
Een registratuurplan kon niet worden gereconstrueerd. Alhoewel sommige brieven van een nummer waren voorzien en soms ook in deze volgorde waren opgeborgen, andere daartegen rubrieksmatig waren geordend, bleek een bepaalde systematiek, mede ten gevolge van de intensieve vernietiging van archivalia, niet meer te reconstrueren. Het archief is nu schematisch onderverdeeld in de rubrieken "persoonlijk leven" en "openbaar leven", waarbij de subrubriek "Directeur van het Biologisch Station te Wijster¿ ook de stukken betreffende het beheer van het Station en het door hem verrichte biologisch onderzoek bevat. Uit het overzicht "Rapporten op verzoek uitgebracht door dr. W. Beyerinck" (bijlage B) kon worden gelezen, welke instellingen een verzoek hadden gedaan tot het verrichten van bepaalde onderzoekingen. Aangezien in het archief van al dit werk niets was terug te vinden, heeft de samensteller gepoogd bij deze instellingen afschriften of fotokopieën te verkrijgen. Op alle vragen werd slechts één antwoord ontvangen. De betreffende bescheiden werden ondergebracht in de derde rubriek "Toegevoegde stukken".
Van de publicaties van dr. W. Beyerinck is in een aparte bijlage (A) een overzicht gemaakt, omdat van deze publicaties geen exemplaren werden aangetroffen. Deze zijn nl. geschonken aan het Biologisch Station van de Landbouwhogeschool te Wijster en bevinden zich in de bibliotheek van deze dienst. Tevens is, als bijlage B een overzicht gemaakt van de door dr. W. Beyerinck uitgebrachte rapporten. Om een indruk te geven van het nationale en internationale karakter van dit station is als bijlage C een overzicht gemaakt van personen, met wie dr. Beyerinck in contact heeft gestaan.
Naast zijn eigen publicaties heeft dr. Beyerinck nog medewerking verleend aan onderzoekingen en publicaties van derden. Ook van deze publicaties werden geen exemplaren als overdruk aangetroffen in de verzameling. Door samenstelling van deze bijlage (D) kon worden verwezen naar de vindplaatsen van deze publicaties. Tevens werd een bijlage (E) opgesteld van personen die aan enig onderzoek te Wijster hebben deelgenomen, waarbij het object van onderzoek kon worden vermeld. Helaas kon van enkele personen niet de juiste naam worden achterhaald. Als laatste werd een overzicht gemaakt van onderzoekingen, welke door dr. Beyerinck zijn gestimuleerd en die in Drenthe, meer in het bijzonder Wijster werden uitgevoerd (bijlage F).
De samensteller is dank verschuldigd aan de heren dr. J.J. Barkman en dr. P.J. den Boer, beiden werkzaam aan het Biologisch Station van de Landbouwhogeschool te Wijster, voor het verstrekken van alle mogelijke adviezen en inlichtingen omtrent hun voorganger.

Kenmerken

Datering:
1912-1956
Beschrijving:
Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0153 Dr. W. Beyerink (1891-1960) 1912-1957
VERKORT:
NL-AsnDA, 0153
Categorie:
  • Zonder categorie