U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.14.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.14. Gieten
2.14.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.14. Gieten
2.14.1.
Gereformeerd
Evenals andere kerkelijke gemeenten langs de grens met Groningen omvatte Gieten tot 1615 gedeelten van Wildervank en Nieuwe Pekela.Verder bestond het uit het dorp Gieten en de gehuchten Bonnen, Veenhof en Zandvoort.
Na de hervorming hadden Gieten en Gasselte in de eerste jaren één predikant. In 1600 was Jodocus Vos de dienaar des woords, in 1603 opgevolgd door Wilhelmus Marci. Op de classicale vergadering van 6 mei 1611 kreeg Gasselte een eigen predikant, zodat vanaf dat moment Gieten en Gasselte twee gemeenten uitmaakten *  . Het recht van beroeping van de predikanten hadden de eigenerfden en kerspellieden van Gieten *  .
In 1678 is ds. Armoldus Knijphuisen lidmaten, dopen, huwelijken en overledenen gaan opschrijven in een register. Zijn opvolger Armoldus Hemsing nam het met de bevolkingsregistratie echter niet zo nauw, zodat gedurende de jaren 1693-1718 weinig is genoteerd. De in 1718 beroepen Hendrik Böttichius hervatte het goede werk van ds. Knijphuisen.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01