U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.16.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.16. Hoogeveen
2.16.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.16. Hoogeveen
2.16.1.
Gereformeerd
Hoogeveen was de veenkolonie, waarvan de exploitatie rond 1630 begonnen is door jonkheer Roelof van Echten *  . Al sinds 1633 werd er zielzorg uitgeoefend door de predikant van Echten. In een overeenkomst van 1681 regelden de heer van Echten, de heren van de Compagnie van de 5000 Morgen en de ingezetenen van het Hoogeveen de beroeping van de predikant *  . De kerkenraad en acht door de gemeente gevolmachtigden stelden twee personen voor aan de directeuren van de Echtense venen, die uit die twee er één kozen om voorgesteld te worden aan de heer van Echten, Deze moest de keuze van de predikant goedkeuren.
Eerste predikant werd in 1682 Petrus Curtenius. Hij heeft enkele dopen opgeschreven, maar in 1703 werd de schoolmeester bevolen in een boek de gedoopten te noteren, aldus een aantekening in het doopboek. Van de huwelijken heeft ds. Curtenius nauwkeuriger aantekeningen gehouden, maar zijn opvolger ds. Florens Caspar de Vrieze vond de registratie van enkel de dopen voldoende. Pas in 1802 zijn ook weer huwelijken genoteerd. In 1752 is begonnen de begrafenissen te noteren, maar de grondslag hiervan was een financiële, want achter de namen der begravenen staan de bedragen der kosten vermeld. Ook de registratie van de lidmaten is door ds. Curtenius begonnen.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01