U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

76 Besnijdenisboek; 1794-1821 (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.20. Meppel
2.20.4. Israëlitisch
In 1766 of kort daarvoor hadden een aantal joden in Meppel een stuk land, het Boddenkampje, aangekocht om daar een begraafplaats van te maken. Hiertegen kwamen de omwonenden in opstand bij Ridderschap en Eigenerfden *  . Het protest had succes en schulte én volmachten van Meppel bewerkstelligden een ruiling, waarbij de joden een stukje grond aan de Zomerdijk verkregen om hun doden te begraven. In 1768 verzocht de inmiddels gevormde joodse gemeente Ridderschap en Eigenerfden hun reglement op de godsdienstuitoefening goed te keuren, maar dit verzoek werd afgewezen *  .
Sinds 1794 zijn de besnijdenissen in Meppel opgetekend door Benjamin Wolf, vermoedelijk de besnijder. Zie de toelichting van dr. J.A. Stellwag bij de vertaling van het boek, aanwezig in het rijksarchief in Drenthe. Overigens verrichtte hij besnijdenissen tot in de verre omtrek: Hoogeveen, Wanneperveen, Dwingelo, Kolderveen, Staphorst, Steenwijk, Ruinen, Hasselt, Blokzijl, Zwartsluis, Elburg, Zwolle, Frederiksoord en zelf diep in Friesland en in Bentheim.
76 Besnijdenisboek; 1794-1821
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.20. Meppel
2.20.4. Israëlitisch
76
Besnijdenisboek; 1794-1821
Datering:
1794-1821
NB:
Hebreeuws
Omvang:
1 deel
Oude Orde:
65

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01