U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Geschiedenis van het archief (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Emmen

0352 Nederlands Hervormde Gemeente Emmen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Geschiedenis van het archief
0352 Nederlands Hervormde Gemeente Emmen
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van het archief
De archieven van de hervormde gemeente Emmen berustten respectievelijk bij de predikant (het kerkenraads- en diaconie-archief) en bij de administrerend kerkvoogd (het kerkvoogdij-archief). Na de dood van ds J.M. Rienstra in 1908 bleken er bij de overdracht van het archief door zijn weduwe aan de kerkenraad al stukken te ontbreken, terwijl de oudere, niet meer in gebruik zijnde stukken werden bewaard in een kist en in de kast van het catechisatie-lokaal *  .
Al sinds 1919 waren de DTB's en een lijst van uitstaande obligaties ten bate van de kerkvoogdij in het Rijksarchief in Drenthe aanwezig *  . In 1973 werden uit het kerkenraadsarchief een doopboek en enige losse stukken ter inventarisatie aan het Rijksarchief in Drenthe gegeven, evenals het kerkvoogdij-archief, de stukken van de Angelinostichting en het archiefje van de commissie tot oprichting van twee nieuwe kerkelijke gemeenten in de veenstreken van Emmen en Sleen. Een groot gedeelte van de diaconale stukken berustte nog bij J. Wielens te Emmen, de zoon van oud-diaken en oud-kerkvoogd H. Wielens *  .
Het gedeelte van het archief dat niet ter inventarisatie aan het Rijksarchief was aangeboden, bleef te Emmen bewaard op het kerkelijk bureau en op de orgelgalerij van de Grote Kerk; een brandveilige en vochtvrije archiefbewaarplaats was niet aanwezig. Vanaf 1976 voerde men dan ook besprekingen om de resterende archiefstukken eveneens naar het Rijksarchief over te brengen. In 1986 werden de archieven uiteindelijk formeel in bewaring gegeven bij het Rijksarchief in Drenthe *  .

Kenmerken

Datering:
1673-1985
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0352 Nederlands Hervormde Gemeente Emmen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0352