U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Havelte

0359 Nederlands Hervormde Gemeente Havelte

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
We ondervinden wat problemen met de bestandsserver, weergaves van afbeeldingen of bestanden kunnen moeilijk laden of missen.
Excuses voor het ongemak.
 
 
Inventaris
Inleiding
0359 Nederlands Hervormde Gemeente Havelte
Inleiding
De katholieken in Havelte en Uffelte gingen vóór de veertiende eeuw in Steenwijk naar de kerk. De afstand was echter nogal groot en de weg niet gemakkelijk. Daarom gaven de dekens van Steenwijk en van Drenthe namens de bisschop van Utrecht in 1310 toestemming aan de ingezetenen van Uffelte, Hesselte (de oude naam van Havelte) en Hesselerveen (de oude naam voor Nijeveen) een eigen kerk te bouwen *  . De deken en het kapittel van Steenwijk hielden echter het recht van benoeming van de pastoor.
De kerk van Havelte was gewijd aan de H. Clemens, waarschijnlijk in navolging van de moederkerk in Steenwijk *  . In de kerk stonden twee altaren, waaraan ook enige inkomsten verbonden waren. Het ene was gewijd aan de heiligen Clemens en Catharina, het andere aan de maagd Maria *  .
In 1477 gaf de pastoor van Westerhesselen (eveneens een oude naam voor Havelte ter onderscheiding van Oosterhesselen), Wolter Regelincx Berentssoon, aan de schulte en buren van Nijeveen toestemming een eigen kerk te stichten *  . Volgens de stichtingsakte was zij ter ere van "Gots almechtig, Marien sijne gebene dider moeder en sancte Barbaren".
In 1598 werd Tido Matthie genoemd in de lijst van "papen" van Drenthe *  . De predikantsplaats in Havelte werd in dat jaar waargenomen door Engbertus Stoelenus, maar hij is er niet benoemd *  . Op de synode van 1600 verscheen als predikant Stephanus Nicolai *  .
Het benoemingsrecht van de predikant hadden sinds de hervorming de eigenerfden van Havelte en Uffelte *  .
De kerk van Havelte dateert waarschijnlijk uit de veertiende eeuw, terwijl de toren gebouwd moet zijn rond 1410, blijkens een stichtingssteen *  . De toren is in 1660 ingestort en verpletterde een deel van de kerk *  . In 1663 was alles weer hersteld. Het gebouw ligt geheel afgezonderd tussen de dorpskernen van Darp en Uffelte. In de jaren 1920-1924 onderging het een restauratie.
De hierna beschreven archiefbescheiden zijn nogal verbrokkeld in het Rijksarchief in Drente terecht gekomen. Het grootste gedeelte, het archief van de kerkvoogdij, kwam in 1962 *  . Voordien waren in 1919 door het gemeentebestuur van Havelte de twee diaconieregisters geschonken *  . Verder berustten in het Rijksarchief al enige losse stukken, afkomstig van particulieren maar de kerk betreffend. Vermoedelijk in 1883 werden de onder de nummers 1, 8 en 21 beschreven stukken ontvangen van mej. L.H. Kymmell *  . Nummer 26 werd in 1889 geschonken door A. Denning te Nijeveen *  , de nummers 7 en 27 in 1910 door W. Koops te De Wijk *  . Het onder nummer 9 beschreven stuk behoorde oorspronkelijk tot het archief van de marke van Uffelte *  , maar is waarschijnlijk in 1898 in het Rijksarchief terecht gekomen *  . De nummers 67-87 zijn in de jaren '90 naar het Rijksarchief gebracht.

In december 2006 werd een aanvulling op het archief over de periode 1757-2004 in bewaring gegeven aan het Drents Archief. Dit gedeelte was door dhr. J. Wolters van de Ned. Hervormde Gemeente Havelte, al vóór de inbewaringgeving voorgeordend en bewerkt. De uiteindelijke inventaris werd in 2008 voltooid. In verband met de privacy van nog levende personen zijn sommige archivalia pas in 2020 openbaar, doch slechts na toestemming van moderamen. Dit is bij de betreffende inventarisnummers in een NB vermeld.

Kenmerken

Datering:
1598-1966
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0359 Nederlands Hervormde Gemeente Havelte
VERKORT:
NL-AsnDA, 0359