U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1. Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Nijeveen

0374 Nederlands Hervormde Gemeente Nijeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0374 Nederlands Hervormde Gemeente Nijeveen
1.
Inleiding
Wolter Regelincx Berentssoon, de pastoor van Westerhesselen (een oude naam voor Havelte), gaf in 1477 aan de buren van Nijeveen toestemming een eigen kerk te stichten *  . Voordien heette Nijeveen Hesselerveen en maakte het deel uit van het kerspel Havelte. Volgens de stichtingsakte was de kerk ter ere van "Gots Almachtig, Marien sijne gebenedider moeder en sancte Barbaren". Dezelfde akte zegt ook dat schulte Herman Pouwelssoon het recht van benoeming in Nijeveen had, maar dat na zijn dood de pastoor en twee kerkvoogden dat recht kregen. Bij de stichting werd tevens bepaald dat de buren van Nijeveen zouden bijdragen in het onderhoud van de kerk in Havelte. Hierover zijn in de loop der eeuwen nogal wat moeilijkheden geweest *  . In de kerk van Nijeveen stonden twee altaren, waaraan enige inkomsten verbonden waren ten behoeve van een vicaris. De ene vicarie was gewijd aan de H. Antonius, de andere aan de H. Andreas *  .
De laatste pastoor in Nijeveen was Stephanus Trajectensis, die tot de hervorming overging, maar al in 1600 overleed . Zijn opvolger werd Henricus Meinardi Raedt.
Na de hervorming hadden schulte, kerkvoogden en ingezetenen van Nijeveen het collatierecht, dat echter uitgeoefend werd door de eigenerfden *  .
Het kerkgebouw van Nijeveen dateert van kort na 1477 *  . In 1627 werd het inwendig hersteld, in 1637 werd het dak vernieuwd *  . In 1954 onderging de gehele kerk een restauratie.
Het hierna beschreven archief valt in twee delen uiteen. Het eerste gedeelte omvat de nummers 1-44; dit deel is vermoedelijk in zijn geheel afkomstig van de heer A. Denning in Nijeveen en aan het Rijksarchief geschonken in de jaren 1889 en 1936 *  . Het tweede gedeelte, dat de overige nummers omvat, is in 1976 door het kerkbestuur aan het rijksarchief in Drenthe overgedragen *  . Sindsdien is hierop nog een kleine aanvulling gevolgd. Ter wille van de structurele duidelijkheid zijn de beide delen binnen één schema overeenkomstig de richtlijnen voor archieven in de Nederlands Hervormde kerk gebracht.

Kenmerken

Datering:
1570-1973
Beschrijving:
Nederlands Hervormde Gemeente Nijeveen
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0374 Nederlands Hervormde Gemeente Nijeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0374