U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Geschiedenis van het archief (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek

0407 Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Geschiedenis van het archief
0407 Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van het archief
De archieven van de hervormde gemeente Schoonebeek berustten respectievelijk bij de predikant (het kerkenraads- en diaconie-archief) en de administrerend kerkvoogd (het kerkvoogdij-archief). In 1901/1902 en 1925 zijn door de predikant lijsten opgemaakt van stukken van het kerkenraadsarchief. Veel hierin beschreven stukken zijn niet meer in het huidige archief aanwezig. Door de pastoriebrand in 1937 *  is veel belangrijk archiefmateriaal verloren gegaan, zoals vrijwel het gehele oude diaconie-archief, oude acta van de kerkenraad van 1756-1901 en van 1923, ingekomen stukken vanaf 1839, 1888 en 1924, een doopregister van 1845, een trouwboek en lidmatenregister vanaf 1812 en "een oude archiefkist met inhoud, zonder index", die in februari 1925 nog aanwezig was *  .
In 1957 is een lijst van het kerkvoogdij-archief opgemaakt door de secretaris-kerkvoogd S.R. Ybema, over de periode (c.) 1821 - 1950 *  .
In februari 1987 reageerde de hervormde gemeente Schoonebeek op een vragenlijst van de Commissie voor de archieven der Nederlands Hervormde Kerk inzake het archiefbeheer ter plaatse, waarbij men aangaf het archief in bewaring te willen geven. In 1988 werd het archief formeel in bewaring gegeven aan het Rijksarchief in Drenthe.

Kenmerken

Datering:
1792-1981
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0407 Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek
VERKORT:
NL-AsnDA, 0407