U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. De familie Van Holthe tot Echten (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
Dit boek bevat de beschrijving van een aantal archieven. Allereerst is dat het archief van het huis te Echten, gedurende eeuwen bewoond door de familie Van Echten. In het begin van de 19e eeuw kwam het via het huwelijk van Rudolph Otto van Holthe en Anna Geertruida van Echten in de familie Van Holthe tot Echten, welke het huis in de jaren zeventig van deze eeuw verkocht.
Ten tweede wordt beschreven het archief van de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen. Deze compagnie was een geesteskind van Roelof van Echten, heeft altijd een Van (Holthe tot) Echten als hoofddirecteur gehad en had ook verder vele banden met huize Echten. Bij het compagniesarchief is een aantal archieven gedeponeerd.
Los hiervan staat echter het archiefje van de Zwindersche Veencompagnie, waarin R.O. van Holthe een belangrijk aandeel had.
Ten slotte staat hierin beschreven het archief van de jurisdictie Echten, de neerslag van de werkzaamheden van leden van de familie Van Echten als "Heer van Echten en Echtens Hoogeveen".
Aan elk onderdeel zal ik enige aandacht besteden.
1.2. De familie Van Holthe tot Echten
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
1. Inleiding
1.2.
De familie Van Holthe tot Echten
Na het overlijden van Roelof van Echten in 1797, van zijn vrouw en hun oudste dochter Allegonda Susanna in 1798 bleef de jongste dochter Anna Geertruida van Echten alleen op Echten achter. In 1802 trouwde zij Rudolph Otto van Holthe (1771-1832), een vijf jaar oudere jongeman, geboortig van Rheebruggen. Zij vestigden zich op het huis Echten en toen in 1814 de ridderschap hersteld werd, werd Rudolph Otto ingeschreven als Van Holthe tot Echten *  . Sindsdien is deze naam gehandhaafd. Rudolph Otto heeft verschillende bestuurlijke functies bekleed: in de Franse tijd was hij president van de kantonnale vergadering te Hoogeveen *  , daarna o.a. lid van Gedeputeerde Staten en lid van het Provinciaal College van Toezicht *  .
Rudolph en zijn vrouw kregen acht kinderen, vier zoons en vier dochters. Alle vier zonen hebben vooraanstaande positie in Drenthe gehad. Rodolph Arend (1803-1875), de oudste (die zich altijd Van Echten van Holthe heeft genoemd) was o.a. 40 jaar gedeputeerde van Drenthe, mede-oprichter van het Genootschap ter bevordering van de landbouw en commissaris van de Drentsche Kanaal-Maatschappij.
Pieter Adam (1807-1833) was president van het Drentse gerechtshof en Hendrik Gerard (1810-1879) kantonrechter in Hoogeveen. Anne Willem (1816-1900) was notaris en advocaat in Assen.
Wanneer ik mij verder beperk tot de tak van Holthe tot Echten waarin het huis te Echten vererfd is, dan is van belang het huwelijk van Pieter Adam in 1845 met Petronella Maria Nicoletta de Court. Zij kregen zes kinderen, onder wie Hendrik Gerard (1852-1938). Deze was jarenlang burgemeester van Ruinen. In 1880 trouwde hij met zijn nicht Henriette C.D.C. van Holthe tot Echten en in 1883 werd na het overlijden van zijn ouders aan hem het huis te Echten toegedeeld *  . Hun zoon Anne Willem (1884-1967) nam het ambt van zijn vader in 1916 over en bekleedde dat ook vele jaren, zodat 67 jaar lang een Van Holthe tot Echten ononderbroken burgemeester van Ruinen is geweest. Anne Willem trouwde in 1915 Emilie Adrienne Greven en bleef op het huis Echten wonen. Zij kregen drie kinderen, die na de dood van hun ouders, in 1967 en 1971, besloten het huis Echten te verkopen. Eigenaar werd de mr. H.P. van Heukelom-stichting. De eeuwenoude band tussen de familie Van (Holthe tot) Echten en het huis te Echten was daarmee verbroken.

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: