U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.6. Overbrenging en inventarisatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Drentsche Boerenbond

0678 Drentsche Boerenbond

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.6. Overbrenging en inventarisatie
0678 Drentsche Boerenbond
1. Inleiding
1.6.
Overbrenging en inventarisatie
Het is moeilijk te achterhalen wat er na de oorlog met de archieven van de Drentsche Boerenbond, Nationale Bond Landbouw en Maatschappij, Nederlandsch Agrarisch Front, Nederlandsche Landstand, Jan Smid en het Jan Smidfonds is gebeurd. Datgene wat bewaard is gebleven bevond zich op verschillende plaatsen.
In het Rijksarchief in Drenthe waren omstreeks 1949 archivalia van velerlei instanties uit de oorlogsjaren aanwezig. Het betrof hier voornamelijk archivalia van het Provinciaal Bureau te Assen en de plaatselijke bureaus in Drenthe van de Nederlandsche Volksdienst en Winterhulp Nederland; voorts nog fragmenten van de archieven van de Drentse afdelingen van het Nederlandsch Agrarisch Front, de Agrarische Jongerenbeweging, de Nederlandsche Landstand en het Nederlandsch Arbeidsfront.
In 1971 droeg de secretaris van de gemeente Ruinerwold stukken betreffende de Nederlandsche Landstand, de Stichting Jan Smidfonds en de NV De Agrarische Pers over aan het Rijksarchief in Drenthe. In 1978 werd de rijksarchivaris in Drenthe door ir. J.H. de Ru geattendeerd op het feit, dat zich bij de Groninger Maatschappij van Landbouw papieren van J. Smid en H.D. Louwes bevonden. De Ru heeft deze stukken geraadpleegd in verband met zijn proefschrift over de Nationale Bond Landbouw en Maatschappij. Na dit onderzoek is het "archief Smid / Louwes" overgedragen aan het Rijksarchief in Drenthe. Het omvatte archivalia van de Drentsche Boerenbond, van L en M, Jan Smid en van H.D. Louwes, samen ongeveer 0,5 meter. In hetzelfde jaar werden door dr. L. Buning 65 exemplaren van het "Agrarisch Nieuwsblad" en enkele door L en M uitgegeven circulaires in het Rijksarchief in bewaring gegeven.
De archieven bevonden zich in een vrij ordeloze staat en zijn lang niet compleet; vermoedelijk zijn vele belangrijke stukken nog tijdens of vlak na de oorlog vernietigd. In de inventaris zijn eerst de verschillende bonden vermeld, in volgorde van ontstaan, gevolgd door de stukken van J. Smid en het J. Smidfonds. In de archieven zijn een klein aantal archivalia aangetroffen, die niet behoren tot een der archieven, maar wel in de inventaris zijn opgenomen vanwege hun landbouwkundig karakter en hun indirecte betrokkenheid met de overige archivalia.
Van de Drentsche Boerenbond zijn slechts enkele stukken aangetroffen. In het archief van de Onderlinge Dorsvereniging Wachtum bevindt zich een register met gecombineerde notulen, waaronder die der vergaderingen van de afdeling Wachtum van de Drentsche Boerenbond; de secretaris van deze afdeling was later secretaris van de Dorsvereniging en heeft zijn notulen in hetzelfde register geschreven. In de inventaris van de Boerenbond wordt verwezen naar dit register.
Het archief van L en M is het meest uitgebreide. Als hoofdafdeling is aangehouden stukken van landelijke, provinciale en plaatselijke aard. De landelijke archivalia zijn verdeeld in stukken, die betrekking hebben op de structuur en het functioneren van L en M (waaronder de bestuurlijke stukken) en die welke de correspondentie, de financiën en de diensten en activiteiten betreffen. Van de afdeling Drenthe en de plaatselijke onderafdelingen is niet veel meer aanwezig; het gaat hier om een zestal stukken. In de rubriek Varia zijn die stukken ondergebracht, die wel betrekking hebben op L en M, maar niet in de eerdergenoemde structuur passen.
De inventaris van het Nederlandsch Agrarisch Front is gesplitst in een landelijk en een provinciaal gedeelte. Het gaat hier om een klein aantal stukken, waaronder een exemplaar van de "Agrarische Post", het officiële orgaan van het NAF. De afdeling Drenthe van het NAF telt naast enige lijsten van leden en functionarissen een register van algemene vergaderingen van jeugdafdelingen.
Ook voor het archief van de Nederlandsche Landstand is bij de ordening gekozen voor de hoofdafdeling landelijke stukken en stukken betreffende de afdeling Drenthe. Laatstgenoemde rubriek is weer gesplitst in werkzaamheden van het Provinciaal Bureau, van buurtboerenraden/buurtboerenleiders en van verschillende Drentse afdelingen.
Het archief van Jan Smid bestaat bijna geheel uit aantekeningen, verhandelingen, boeken en artikelen van Smid over de periode 1910-1943. Er is weinig correspondentie bewaard gebleven. Privé-papieren en stukken welke een duidelijk beeld zouden kunnen geven over de rol die Smid in de Boerenbond en L en M vervulde, ontbreken geheel.
Het archief van het Jan Smidfonds bevat een tiental stukken, waaronder de stichtingsakte en een koopakte van een huis te Ruinerwold.
In de archieven aangetroffen stukken welke geen betrekking hebben op Drenthe (Louwes, Groninger Maatschappij van Landbouw, Friesche Agrarische Bond) zijn verwijderd en overgedragen aan de respectieve rijksarchieven in Groningen en Friesland.

Kenmerken

Datering:
1933-1939
Beschrijving:
Drentsche Boerenbond
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0678 Drentsche Boerenbond
VERKORT:
NL-AsnDA, 0678
Categorie:
  • Zonder categorie