U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Het archief, de herkomst en de inventarisatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Familie Gratama

0753 Familie Gratama

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Het archief, de herkomst en de inventarisatie
0753 Familie Gratama
1. Inleiding
1.3.
Het archief, de herkomst en de inventarisatie
De archiefbescheiden van de familie Gratama die in deze inventaris zijn beschreven, zijn op verschillende tijdstippen overgedragen aan het Rijksarchief in Drenthe. Op 25 mei 1989 werden door de Gratama-Stichting de bescheiden van het familie-archief Gratama over de periode 1770-1985 overgedragen, voor het merendeel stukken afkomstig van Seerp (1757-1837), Lucas Oldenhuis (1815-1887) en Willem Frederik (1824-1887) Gratama en hun nakomelingen.
Op 20 september 1989 werd door bemiddeling van notaris mr. J.H. Westra van Holthe te Assen het archief van mevrouw Henriette Elise van der Boon-Gratama, groot twee dozen, overgedragen. Dit archiefje bevat vrijwel uitsluitend stukken die door haar vader Marius Hendrik Gratama en door Henriette Elise Gratama zelf zijn gevormd.
In 1991 werd nog een aanvulling verkregen van de heer R. Snethlage te Heiloo in de vorm van stukken afkomstig van Sibrand (VIIIa) en Jan Albert Willinge (IXc) Gratama en verwante families als Van Hasselt, Swaters van Schaumburg, Hofstede en Smidt. De aanvulling is ingevoegd in de oorspronkelijke Gratama-stukken.
In augustus 1992 werd een verdere aanvulling ontvangen, bestaande uit beheersstukken van de Gratama Stichting en persoonlijke stukken van Koenraad Wolter Freseman Gratama, vooral betrekking hebbend op zijn reis naar St. Petersburg in 1899. Ook deze stukken zijn op de juiste plaatsen ingevoegd.
In 1994 is ten slotte een eerste deel van het archief van de Gratama Vereniging in het rijksarchief in Drenthe gedeponeerd.
Voorafgaand aan het archief is al in 1913 de boekenverzameling van mr. Lucas Oldenhuis Gratama aan het Rijksarchief in Drenthe overgedragen. Op 29 april 1914 verscheen hiervan te Groningen een gedrukte catalogus, samengesteld door de oud-rijksarchivaris in Drenthe, mr. J.G.C. Joosting. Deze 'boekerij' bevat naast de omvangrijke literaire productie van Lucas Oldenhuis ook de door hem en zijn vader en grootvader verzamelde boeken en handschriften met betrekking tot - onder veel meer - de Drentse rechtsgeschiedenis en de geschiedenis van Harlingen, alsmede correspondentie van Lucas Oldenhuis en Seerp Gratama.
Voordat het oorspronkelijke familie-archief, dat bijeengebracht was ten kantore van mr. S. Willinge Gratama in Zwolle, naar het Rijksarchief in Drenthe ging, is het in opdracht van de Gratama-Stichting beschreven door drs. Frédérique König (dochter van XIIc.1) en per archiefvormer verpakt in dozen. Deze eerste ordening is voor de uiteindelijke inventarisatie van grote hulp geweest.
Deze inventaris is verdeeld in drie afdelingen. De eerste afdeling bevat stukken van persoonlijke aard en is gesplitst in vier onderafdelingen:
1. Stukken van algemeen genealogische en heraldische aard.
2. Stukken betreffende de familie Gratama.
3. Stukken betreffende de aanverwante geslachten.
4. Varia en documentatie.
Binnen de stukken betreffende de familie Gratama zijn de archiefstukken per generatie en binnen de generatie per familielid geordend. Waar dit noodzakelijk was is binnen het laatste onderdeel, dus per familielid, een onderscheid gemaakt naar stukken betreffende het persoonlijke leven, stukken van financiële aard en stukken betreffende het openbare, d.w.z. het ambtelijke of beroepsleven.
Onderafdeling 3 bevat stukken betreffende de aanverwante geslachten. De volgorde van deze aanverwante geslachten is gemakshalve alfabetisch, dus zonder onderscheid van het jongste of het oudste aanverwante geslacht.
De tweede afdeling bestaat uit stukken betreffende de organisatie en activiteiten van de Gratama-Stichting, terwijl de vooralsnog kleine derde afdeling stukken bevat afkomstig van de Gratama Vereniging.
Tot besluit: aangezien het onderdeel "Stukken betreffende leden van de familie Gratama en de daaraan verwante geslachten" geen stukken afkomstig van levende personen bevat, zijn er op één uitzondering na *  geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid van deze stukken. Daarentegen bevat het archief van de Stichting financiële gegevens van deels zeer recente datum. Voor dit gedeelte geldt daarom de regeling dat voor inzage van stukken met financiële gegevens na 1965 de toestemming van het bestuur van de Stichting vereist is.

Kenmerken

Datering:
1714-1995
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0753 Familie Gratama
VERKORT:
NL-AsnDA, 0753