U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. Geschiedenis van het archiefvormend orgaan (Drents Archief)

Uw zoekacties: Tekeningen Provinciale monumentenzorg

0955 Tekeningen Provinciale monumentenzorg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van het archiefvormend orgaan
0955 Tekeningen Provinciale monumentenzorg
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis van het archiefvormend orgaan
Op 17 maart 1954 werd de {BCURS}Commissie tot behoud van landelijke monumenten in de provincie Drenthe{ECURS} ingesteld.
Tot het takenpakket van deze commissie werd o.a. het volgende gerekend:
- inventarisatie van landelijke bouwwerken, welke voor behoud in aanmerking komen
- het opstellen van een provinciale monumentenverordening
- restauratie en inwendige modernisering van oude boerderijen
- voorstel om voor 1955 gelden te reserveren voor behoud van landelijke monumenten.
Per 1 augustus 1969 werd de taak van deze commissie verruimd en deze besloeg vanaf dat moment alle aanwezige monumentale objecten.
Ook de naam werd gewijzigd in{BCURS} Provinciale monumentencommissie van Drenthe{ECURS}. Deze commissie werd op 1 april 1973 ontbonden.
In 1970 werd er een stichting opgericht die vanaf eind 1971 onder de naam {BCURS}Stichting Het Drentse Welstandstoezicht{ECURS} door het leven ging en de taken van de oude schoonheidscommissie overnam. Er werden raakvlakken geconstateerd met het werk van de monumentencommissie zonder dat hier concrete stappen werden ondernomen richting monumentenzorg.
Voor de uitvoering van de werkzaamheden werd er een {BCURS}Bureau Monumentenzorg{ECURS} gevormd dat onder de vleugels van de directeur van het Drents Museum viel. In de beginjaren lag de nadruk op het inventariseren van alle panden door middel van fotograferen, opmeten en beschrijven. In 1957 werd gemeld dat er 3000 foto's gemaakt waren.
In 1967 werd Corneille F.Janssen (Amsterdam 1926 - Bolzano 1993), tot dan hoofd Monumentenzorg te Haarlem (1956-1967), door de Commissaris van de Koningin Gaarlandt aangetrokken als directeur van het Drents Museum, tevens directeur Monumentenzorg. Janssen maakte van het bureau een écht Provinciaal Bureau Monumentenzorg.
Bij de reorganisatie van de provinciale organisatie, waarbij het oude griffie-dienstenmodel werd vervangen door een nieuw dienstenmodel, werd het Bureau Monumentenzorg als afdeling ondergebracht onder de dienst Cultuur, Monumenten en Sport. Voor Janssen, die geen meerdere boven zich duldde, reden om met de VUT te gaan.
Het archief van eerst het Bureau, later de afdeling Monumentenzorg van de provincie Drenthe werd in 2006/2007 geïnventariseerd door Koolencunsult te Sneek en in 2009 in bewaring overgedragen aan het Drents Archief. Eerder was al de omvangrijke fotocollectie overgedragen aan het Drents Archief, waar de foto's werden beschreven en gedigitaliseerd.
Bekend was dat er tevens een groot aantal tekeningen moest zijn, vervaardigd door het {BCURS}Bureau Monumentenzorg{ECURS}. Ten tijde van de inventarisatie van het archief was de verblijfplaats van deze collectie tekeningen onbekend.
Ten behoeve van de interne verbouwing van het provinciehuis werden ook de vele kelders geschoond. Hierbij kwamen in 2010 alsnog twee hangkasten te voorschijn met ruim 1000 tekeningen, merendeels vervaardigd door het {BCURS}Bureau {ECURS}(later de afdeling){BCURS} Monumentenzorg{ECURS}.
In 2011 zijn de tekeningen beschreven. In 2012 is de collectie in bewaring overgedragen aan het Drents Archief.

Kenmerken

Datering:
(1942) 1954-1987 (1990)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0955 Tekeningen Provinciale monumentenzorg
VERKORT:
NL-AsnDA, 0955