Let op: in verband met de verbouwing van ons kaartendepot kunt u op dit moment geen originele kaarten aanvragen. De meeste kaarten zijn wel voor u online beschikbaar. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Vester Meppel

0981 Vester Meppel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
0981 Vester Meppel
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
In de winter van 1915 besloot een groepje leerlingen om een vereniging op te richten die zich bezig zou houden met het organiseren van buitenschoolse activiteiten. Als doel werd geformuleerd: het houden van letterkundige bijeenkomsten, de band tussen de leerlingen onderling én die met de docenten versterken en bovenal de welsprekendheid van de leerlingen bevorderen.
Gedurende de twintigste eeuw werd de prioriteit van de vereniging verlegd naar het organiseren van feestavonden en het organiseren van optredens van popgroepen en muziekbands.
Geschiedenis van het archief
Het archief werd bewaard in een 'achteraf plek' in de school aan het Zuideinde of bij bestuursleden thuis tot aan de overdracht in 2016.
In april 2016 is het archief geschonken aan het Drents Archief
Verwijzingen
Het archief van de Rijks Hogere Burgerschool te Meppel (toegang nr. 0649) bevat ook enkele stukken van de lyceïstenvereniging. Deze zijn raadpleegbaar onder de inventarisnummers 82 - 90.
Zie ook: Jubileumboek 100 jaar VESTER
Er zijn geen beperkingen op de openbaarheid

Kenmerken

Datering:
1915-2008
Auteur:
N. Ebbinge
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0981 Vester Meppel
VERKORT:
NL-AsnDA, 0981