U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. Het huis Overcingel en de familie Van Lier - Van Lier Lels (Drents Archief)

Uw zoekacties: Archief Huis Overcingel te Assen

1055 Archief Huis Overcingel te Assen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Het huis Overcingel en de familie Van Lier - Van Lier Lels
1055 Archief Huis Overcingel te Assen
1. Inleiding
1.1.
Het huis Overcingel en de familie Van Lier - Van Lier Lels
Het huis Overcingel is gebouwd in de jaren 1777-1778 door Jan van Lier, ontvanger-generaal van Drenthe. De naam is ontleend aan de ligging: aan de 'overzijde' van de singelgracht, die het centrum van Assen in vroeger tijden omsloot. De bouw werd gegund aan timmerman/architect Abraham Martinus Sorg, die op dat moment verbonden was aan de nieuwbouw van het Drostenhuis, de woning voor de drost te Assen.

Na de vlucht in 1785 van Jan van Lier naar Kleef wegens financiële tekortkomingen in de kas van het Gewest, werden zijn roerende bezittingen uit het Ontvangershuis te Assen, door hem in gebruik als kantoor, en ook zijn onroerende goederen bij openbare veiling verkocht. Overcingel met bijbehorende landerijen kwamen echter in handen van zijn zoon Johannes Henricus Petrus, die het, vermoedelijk via een onderhandse akte, aankocht.
Uit diens huwelijk met Anna Sara Clara Gockinga kwamen geen kinderen voort, waardoor de erfenis bij testament toekwam aan de beide neven Johannes Henricus Petrus en Herman Hubert van Lier. Na het overlijden in 1824 van de eerstgenoemde kwam Overcingel in bezit van Herman Hubert.

Herman trouwde Margaretha Westra en het paar kreeg drie kinderen, van wie Hendrik van Lier uiteindelijk als enige nazaat en erfgenaam van de familiebezittingen Overcingel in eigendom kreeg. Hendrik en zijn echtgenote Jentien Carsten kregen geen kinderen. Hierdoor kwam met het overlijden van Hendrik in 1904 een einde aan het voortbestaan van de familie Van Lier in Drenthe.

Het paar had bepaald dat hun bezittingen na hun beider overlijden zouden toekomen aan het nichtje van Jentien, Geesina Carsten, die gehuwd was met Jan Lels.
Het echtpaar Lels-Carsten kreeg twee zoons, Berend Jan Murk en Hendrik. Beiden verbleven als jongelingen vaak in Assen en Hendrik van Lier bewerkstelligde dat Hendrik Lels al op zesjarige leeftijd bij Koninklijk Besluit van 13 augustus 1902 toestemming verkreeg de familienaam Van Lier voor zijn eigen naam te dragen. Vanaf dat moment mocht hij zich noemen Hendrik van Lier Lels.

Beide broers bepaalden in onderling overleg dat Hendrik zich met zijn gezin op Overcingel mocht vestigden. Diens zoon Hendrik Johan werd na het overlijden van zijn vader de eigenaar van Overcingel. Hendrik Johan huwde Elisabeth Tinge.

Hendrik (Henk) en Elisabeth (Bep) hebben hun gehele leven gewijd aan het in stand houden van het huis en landgoed Overcingel. Na het overlijden van Hendrik in februari 2019 besloten zijn dochter en twee kleinzoons Overcingel te schenken aan Stichting Het Drentse Landschap. Hendrik had zelf de gesprekken hierover al in gang gezet.

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 1055 Archief Huis Overcingel te Assen
VERKORT:
NL-AsnDA, 1055