U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.02.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.02. Assen
2.02.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.02. Assen
2.02.1.
Gereformeerd
Assen omvatte de plaats Assen zelf en de gehuchten De Haar, Witten, Kloosterveen en Aardscheveld. Tot 1615 behooorde Assen kerkelijk onder Rolde. Op 8 augustus 1615 besloten Ridderschap en Eigenerfden, op voorstel van de drost, een predikant te beroepen "tot gerieff van den inwoenderen aldaer, als den vremden passeerenden Man, midtsgaders den Comparanten uyth der Landtschap, soe op Landtsdaege als andere bijeencompsten * 
Eerste predikant werd Johannes Rusius uit Emmen. Van 1622 tot 1622 tot 1629 heeft Assen een predikantloos tijdperk gekend, omdat het landschapsbestuur "omme gevaarlykheit des tijdes in Groningen vergaderde en het aantal toehoorders dus te klein was *  . De overgebleven inwoners van Assen waren dus weer op Rolde aangewezen. Vanaf 1629, toen Samuel Brumlew naar Assen beroepen werd, is dit niet weer gebeurd. In 1788 kreeg Kloosterveen een eigen predikant.
De eerste predikant die dopen, lidmaten en huwelijken ging registreren, was Dionysius van Helmont, die 1710 in dienst trad. Hoewel de kerkenraad in 1680 door Drost en Gedeputeerden gemachtigd was begrafenisrecht te innen, is pas in 1754 van ontvangsten hiervan aantekening gehouden.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01