U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.32.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
We ondervinden wat problemen met de bestandsserver, weergaves van een aantal afbeeldingen kunnen moeilijk laden of missen.
Excuses voor het ongemak.
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.32. Schoonebeek
2.32.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.32. Schoonebeek
2.32.1.
Gereformeerd
Het dorp Schoonebeek en de zich vandaar uitstrekkende veenkolonie Nieuw Schoonebeek vormden de kerkelijke gemeente.
Eerste predikant was er de tot de hervorming bekeerde Hermannus Bredewech. Het collatierecht was oorspronkelijk in handen van de eigenaren van het huis Singraven in Overijssel. In 1699 verkocht Gerhardt Soet tot Singraven en Cannevelt dit recht aan Rutger van Dongen *  . Deze ruilde het in 1700 met de Landschap Drenthe voor het collatierecht in Oosterhesselen. Sindsdien oefende de Landschap het recht van benoeming van de predikant in Schoonebeek uit.
De registratie van dopen, huwelijken, overlijdens en lidmaten is in Schoonebeek sterk afhankelijk geweest van de goede wil van de predikanten. Ds. Henricus Fleck begon in 1685 dopen en huwelijken op te schrijven, maar na zijn vertrek in 1690 zette zijn opvolger dit niet voort. De in 1703 beroepen Johannes Hardebergh deed het weer wel, evenals zijn hem in 1706 opvolgende broer Jacobus. Deze laatste vertrok in 1709 en opnieuw werden dopen noch huwelijken ingeschreven. Toen in 1717 ds. Albertus Lankhorst kwam, zette hij eerst alleen de registratie van dopen voort, vanaf 1724 ook die van overledenen. Zijn opvolger Lambertus Fledderus vervolgde dit en registreerde ook nieuwe lidmaten vanaf 1731, totdat hij in 1740 overleed. Tenslotte heeft ds. Herman Lancelot Boelen orde op zaken gesteld. Hij verzamelde in 1756 alle aantekeningen van zijn voorgangers, schreef deze in een register over en hervatte de inschrijving van dopen, lidmaten, huwelijken en overlijden.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01