Dag van de Drentse Geschiedenis – Deskundigheidsbevordering

Welkom op de informatiepagina van de online Deskundigheidsbevordering van de Dag van de Drentse Geschiedenis. Hier vindt u informatie over het programma en instructies voor de Zoom bijeenkomst. De Deskundigheidsbevordering vindt plaats op donderdag 22 oktober, van 10.15 uur tot ongeveer 12.00 uur.

U kunt op donderdag 22 oktober op deze link klikken: https://zoom.us/j/4122299371. Sommige computers of browsers vragen een ‘Meeting ID’, een wachtwoord. Voor onze bijeenkomst is de Meeting ID: 412 229 9371. Vanaf 10.00 uur worden de deelnemers in de bijeenkomst toegelaten. Daarvoor zit u in de virtuele wachtruimte. Zorg in ieder geval dat u om 10.15 uur klaar zit, dan begint het programma.

Voor degenen die onbekend zijn met Zoom: een instructie voor donderdagochtend kunt u hier downloaden. N.b.: het vooraf installeren van Zoom is niet nodig, deze instructies gelden voor het moment dat de digitale inloop plaatsvindt (donderdag 22 oktober, 10 uur).

Voor de Zoom bijeenkomst heeft u een laptop, computer of eventueel tablet nodig met internetverbinding, een werkende camera en een microfoon. Bij de meeste laptops zijn microfoons standaard ingebouwd. Oordopjes met microfoon zoals die van de iPhones werken ook.
We sluiten de online Deskundigheidsbevordering af met een aantal vragen over de workshops die we u stellen via Mentimeter. Tijdens de bijeenkomst krijgt u hierover uitleg. Het is in ieder geval handig als u uw telefoon of tablet bij de hand houdt. Daarop kunt u dan de vragen in Mentimeter invullen, terwijl u contact met iedereen houdt via Zoom op uw laptop/computer.

Mail eventuele vragen naar mieke.geugies@drentsarchief.nl.

Programma
10.00 Digitale inloop
10.15 Opening
10.30 In groepen uiteen voor de workshops
11.30 Gezamenlijke afsluiting via Mentimeter

Workshops
Kijk in uw mail bij welke workshop u ingedeeld bent.

Workshop Bronnenonderzoek
Educator Marga Renkema-Schokker van het Drents Archief laat u ontdekken waar historische bronnen uit de omgeving gevonden kunnen worden. Hierna worden er handreikingen geboden om
vragen voor een bronnenonderzoek in de klas of het museum op te stellen. Leidraad hierbij is het nieuwe educatieve programma van het Drents Archief: ‘Het oorlogsdagboek van Drenthe’.

Workshop Visual Thinking
Interactief rondleiden: eerst inspireren, dan informeren. Dit is het motto van Maayke Meijering van Kunstpraat. In deze workshop over interactief rondleiden krijgt u verschillende handvatten om in gesprek te gaan met uw bezoekers of klas en meer tijd door te brengen met kunstwerken. Het begrip ‘slow art’ wordt verkend en er wordt gebruik gemaakt van de methodes Visual Thinking Strategies en Artful Thinking.

Workshop Verhaal Centraal
Geschiedenis heeft onder jongeren een stoffig imago. Hoe komen we daar vanaf? Volgens Richard Zuiderveld, docent en auteur van lesmethodes, toneelstukken en jeugdboeken, kan dat het beste door het verhaal nieuw leven in te blazen. Emoties, avontuur en ervaringen brengen de historie tot leven. In deze workshop denkt u samen met Richard na over de waarde van het verhaal en krijgt u tips voor het schrijven van een levendige tekst.