Eerstvolgende activiteit:

Online lezing: Herinneren en herdenken
Door José Martin
Vrijdag 16 april, 14.30 uur
Deelnemen kan via MS Teams, via deze link (inloop vanaf 14.15 uur)

Lezing gevolgd? Vul het enquêteformulier in

Bent u aanwezig geweest bij een (of meerdere) lezingen? Vul dan hier het enquêteformulier in, dat helpt ons de online lezingen in de toekomst te verbeteren. 

Lezingenreeks: De oorlog voorbij

Van 9 april t/m 3 mei besteedt het Drents Archief aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. In de vierdelige online lezingenreeks De oorlog voorbij, staan we stil bij de bevrijding en de nasleep van de oorlog. Bij de Actie Niet weggooien! kun je documenten uit de oorlogstijd laten beoordelen door experts.

De bevrijding van Noord-Nederland in het voorjaar van 1945 verliep moeizaam. De nasleep van de oorlog duurde zelfs nog langer. Tienduizenden inwoners uit Noord-Nederland, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd hadden, werden in de naoorlogse jaren berecht, terwijl overlevenden van de Holocaust probeerden de draad van hun leven weer op te pakken. Aan herdenken werd toen niet gedacht.

In een vierdelige gratis online lezingenreeks van het Drents Archief gaan achtereenvolgens auteur en historicus Joël Stoppels, journalist en onderzoeker José Martin, historicus dr. Mieke Meiboom en psycholoog/auteur Wendy Geuverink in op deze aspecten van de bevrijding en de nasleep van de oorlog. De lezingen worden gehouden op vrijdag 9, 16, 23 en 30 april om 14.30 uur en zijn te volgen via MS Team met een PC, laptop of tablet. Aanmelden van tevoren is niet nodig. Informatie over de lezingen en hoe je kunt deelnemen, lees je hieronder.

Voor het eerst een lezing volgen met MS Teams? Download hier de instructies van MS Teams

1. De bevrijding van Noord-Nederland

Online lezing door Joël Stoppels
De lezing is hier terug te kijken.

De bevrijding van Noord-Nederland verliep moeizaam: de Duitse capitulatie was op 5 mei 1945 een feit maar het duurde nog tot 11 juni 1945 voordat de laatste Duitsers Schiermonnikoog verlieten. Bij Delfzijl vond de laatste veldslag op Nederlands grondgebied plaats tijdens de gevechten om de Delfzijl- Pocket. Vaak draaide het bij de bevrijding om overleven of niet, om vreugde en verdriet. Tijdens deze lezing treedt Joël in de voersporen van de geallieerde militairen tijdens de bevrijding van Noord-Nederland.

  • Joël Stoppels is battlefield gids en geaccrediteerd voor Badge No. 70 van de The International Guild of Battlefield Guides. Daarnaast schreef hij een boek over de bevrijding van Noord-Nederland.

2. Herinneren en herdenken

Online lezing door José Martin
Vrijdag 16 april, 14.30 uur
Deelnemen kan via MS Teams, via deze link (inloop vanaf 14.15 uur)

Gewoon de draad weer oppakken en doorgaan, dat was voor het merendeel van de overlevenden van de Holocaust het credo van het dagelijks leven in de eerste decennia na de oorlog. Maar steeds weer werden zij herinnerd aan het verlies van familie en vrienden, door starre regelgeving, ambtelijke tegenwerking en omvangrijke papierbergen voor de formele afwikkeling van het verdwijnen van hun geliefden. Aan herdenken werd helemaal niet gedacht, laat staan aan het oprichten van monumenten. In de afgelopen decennia is herdenken steeds belangrijker geworden: hoe is deze omslag van herinneren naar herdenken verlopen? En hoe belangrijk is nog de herinnering?

  • José Martin is als medewerker van de afdeling collectie en onderzoeker verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork

3. Fout in de oorlog?

Online lezing door Mieke Meiboom
Vrijdag 23 april, 14.30 uur
Deelnemen kan via MS Teams, via deze link (inloop vanaf 14.15 uur)

Vanaf 1945 werd iedereen, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd had, berecht. Deze bijzondere vorm van strafrecht werd Bijzondere Rechtspleging genoemd. In de drie Noordelijke provincies zijn ruim 38.000 mensen geïnterneerd en berecht. Dit college gaat over de vraag hoe de bijzondere rechtspleging werkte of al deze mensen fout waren.

  • Dr. Mieke Meiboom promoveerde in 2016 op haar onderzoek naar de bijzondere rechtspleging na de oorlog

4. Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern-van Zuiden

Online lezing door Wendy Geuverink
Vrijdag 30 april, 14.30 uur
Deelnemen kan via MS Teams, via deze link (inloop vanaf 14.15 uur)

Wendy Geuverink vertelt, op basis van interviews met Truus Stern-van Zuiden, over de gezellige Joods orthodoxe jeugd van Truus in Hoogeveen, over haar vlucht van onderduikadres naar onderduikadres tijdens de oorlog en de kwetsbaarheid van een jong pubermeisje. En tenslotte over de bevrijding, het verlies van een groot deel van haar familie, de onwelkome ontvangst in Hoogeveen en haar drang en de worsteling om haar leven na de oorlog weer op te bouwen en vorm te geven.

  • Wendy Geuverink is psycholoog, theoloog en auteur van het boek ‘Hoelang mag ik blijven? Hoe een Joods meisje dertien onderduikadressen overleefde’ dat gaat over de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van Truus Stern-van Zuiden.

Praktische informatie over de online lezingen

Op vier vrijdagen in april kun je een online lezing via MS Teams live bijwonen. De lezingen blijven naderhand beschikbaar op deze pagina, zo zijn ze later nog een keer terug te kijken. Maak je voor het eerst gebruik van MS Teams? Lees dan hier de handleiding voor de lezing.  ​

Actie Niet weggooien!

Maandag 3 mei, 13.00-16.00 uur
Deelnemen kan door een foto te maken van het document of object en dit te mailen naar info@drentsarchief.nl.

Heb je nog brieven, notities, een dagboek, een tekening, foto's of andere documenten uit de oorlogsjaren in Drenthe thuis op zolder liggen? Gooi deze niet weg! Documenten die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen namelijk veel informatie opleveren over de oorlog. Op maandag 3 mei zitten experts van het Drents Archief en Drents Museum tussen 13.00 tot 16.00 uur klaar om de stukken te beoordelen. 

datum tijdstip wat inhoud spreker te volgen via  opmerking
vrijdag 9 april 14.30 uur

Online live
lezing

De bevrijding van Noord-Nederland Joël Stoppels

MS Teams
Gebruik deze link.
 

De lezing is hier terug te kijken.
vrijdag 16 april 14.30 uur Online live lezing   Herinneren en herdenken José Martin  MS Teams
Gebruik deze link
Digitale inloop vanaf 14.15 uur. Later is de lezing hier terug te kijken.
vrijdag 23 april 14.30 uur

Online live
lezing

Fout in de oorlog? Mieke Meiboom MS Teams
Gebruik deze link. 
Digitale inloop vanaf 14.15 uur. Later is de lezing hier terug te kijken.

vrijdag 30 april

14.30 uur Online live
lezing 
Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern Wendy Geuverink MS Teams
Gebruik deze link. 
Digitale inloop vanaf 14.15 uur. Later is de lezing hier terug te kijken.

maandag 3 mei

13.00 - 16.00 uur Actie Niet weggooien! Laat brieven, foto's, tekeningen uit de oorlog beoordelen door experts. Experts van Drents Archief en Drents Museum Via e-mail