Nieuws

Oproep foto's, films en ooggetuigen boortoren 't Haantje

boortoren1In 1965 is de NAM bezig met proefboringen naar gas bij 't Haantje, in de buurt van Emmen in Drenthe. Op 1 december 1965 begint de grond onder de boortoren te borrelen en te bubbelen. De boorlocatie wordt door het personeel in allerijl verlaten. Even later zakt de 50 meter hoge boortoren samen met een auto en enkele caravans in de grond. De NAM en het Franse boorbedrijf Forex zien binnen een paar seconden voor 4 miljoen gulden aan materiaal verdwijnen. Een fontein van gas en modder van 30 meter hoog spuit dagenlang de lucht in. 

Lees meer...

Koloniën van Weldadigheid in de belangstelling

Noorderbreedte kEen speciaal themanummer van het magazine Noorderbreedte en een NTR documentaire op de nationale TV. De Koloniën van Weldadigheid staan de komende tijd flink in de picture. Op 19 februari werd tijdens een feestelijke bijeenkomst het themanummer Noorderbreedte gepresenteerd in het Drents Archief. Het archief van de Koloniën van vierhonderd strekkende meter wordt hier in de archiefdepots bewaard.

Verschillende sprekers vertelden levendig over hun betrokkenheid bij de Koloniën, onder leiding van programmamaker en historicus Hans Goedkoop. In een dubbelinterview spraken staatssecretaris Jetta Klijnsma en gedeputeerde Rein Munniksma over het belang van Werelderfgoed en het behoud van de Koloniën. Jan Mensink (Directeur Maatschappij van Weldadigheid), Wendy Schutte (projectbureau Koloniën van Weldadigheid) en Suzanna Jansen (auteur van ‘Het Pauperparadijs’) gingen in op hun persoonlijke beleving en ervaring met de Koloniën.
Tot slot presenteerde Hans ten Hoopen (Secretaris Noorderbreedte) het speciale themanummer van Noorderbreedte.

Gedeputeerde Munniksma is blij met de aandacht: “Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Dat het brede verhaal over de Koloniën van Weldadigheid in Noorderbreedte vanuit verschillende perspectieven wordt belicht en uitgedragen, past bij onze doelstelling. Op naar de werelderfgoednominatie van de Koloniën van Weldadigheid als levend landschap in 2018.”

Koloniën op tv
Johannes van den Bosch en de Maatschappij van Weldadigheid staan op vrijdag 17 april centraal in de nieuwe geschiedenisserie De IJzeren Eeuw. Het televisieprogramma van de NTR en de VPRO gaat over Nederland in de negentiende eeuw. De aflevering 'Land zonder paupers' wordt uitgezonden op vrijdag 17 april 21.05 uur op NPO 2.
Lees meer over deze uitzending in onze Agenda.

Over de Koloniën
De Koloniën in Frederiksoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wortel en Merksplas, zijn wereldwijd uniek. Nergens is al vanaf het begin van de negentiende eeuw zo'n grootschalig experiment gerealiseerd om met landbouw de armoede te bestrijden. In april 2015 wordt duidelijk wanneer de Nederlandse regering de Koloniën van Weldadigheid bij UNESCO gaat voordragen als Werelderfgoed.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma en gedeputeerde Rein Munniksma ontvangen het themanummer van Noorderbreedte

KvW Nb

Top-10 archiefstukken 2014

daphneVerkoopakten, testamenten, boedelinventarissen en huwelijksvoorwaarden waren in 2014 enorm populair. Het gaat hier uiteraard om oude notariële akten die afgelopen jaar in het Drents Archief zijn aangevraagd. 

Het archief van de notarissen is al jaren het meest bekeken archief. Vermoedelijk wordt die belangstelling alleen maar groter nu de repertoria (overzichten van de akten) van de notarissen online op AlleDrenten.nl beschikbaar zijn. Wie daarin een vondst heeft gedaan, kan het Drents Archief bezoeken om de originele akte aan te vragen en te bekijken.  Lees meer...

AlleDrenten.nl online!

bevregisterCultuurgedeputeerde Henk van de Boer heeft op zaterdag 24 januari de website AlleDrenten.nl gelanceerd tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis in het Drents Archief. Op de site zijn meer dan vijf miljoen Drenten te vinden, onder meer in de Burgerlijke Stand en de bevolkingsregisters. Deze documenten zijn afgelopen jaren gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt. 
AlleDrenten.nl geeft informatie over mensen die in Drenthe hebben geleefd vanaf de 17de tot in de 20ste eeuw. Gegevens uit hun geboorte- huwelijks- of overlijdensakte, hun beroep en godsdienst, waar ze vandaan kwamen en waar ze woonden. Lees meer...

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis

babys homeOndanks de ijzel en sneeuw brachten meer dan 300 beginnende en gevorderde onderzoekers een bezoek aan de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis op 24 januari. Het was een dag boordevol workshops, lezingen, een informatiemarkt, presentaties van ervaren genealogen, een kijkje achter de schermen, een interview met Peter Middendorp en de presentatie van de nieuwe website AlleDrenten.nl. 
De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) Drenthe en de Provincie Drenthe. 

Lees meer...