Nieuws

Retro TT-posters en ansichtkaarten nu te koop

TTnieuwsDe posters zijn kopieën van de authentieke, vaak handgeschilderde TT-affiches, die al ver voor de Tweede Wereldoorlog verschenen en landelijke faam genoten. Jan Otter, bekend Assenaar, ontwierp met verve veel van deze affiches. Voor de ansichtkaarten zijn de covers van de originele TT-programmaboekjes gebruikt. De posters en ansichtkaarten zijn te koop bij het Drents Archief en de VVV Assen.
Het originele TT-archief met de affiches en de programmaboekjes wordt bewaard in het Drents Archief. De grote fotocollectie van de TT is te bekijken via de beeldbank op deze website.  

Affiches 
Afmetingen: 50 x 70 cm.
Prijs: € 8,75 per stuk
De volgende affiches zijn verkrijgbaar:

- 1949
- 1950
- 1955
- 1956
- 1961 

Verzending per post
De affiches zijn ook per post te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Extra kosten verzending: € 7,95

TTaffiches

Ansichtkaarten van programmaboekjes
Prijs: set van 8 stuks € 6,75; per stuk € 0,90 
Ansichtkaarten van de volgende programmaboekjes zijn verkrijgbaar:

- 1927
- 1929
- 1933
- 1937
- 1950
- 1956
- 1965
- 1972 

TTansichtkaarten

 

Drentse ArchitectuurPrijs

Publiek vindt Drents Archief het mooiste gebouw van Drenthe Archiefgebouw bekroond met Drentse ArchitectuurPrijs 2014.

Op vrijdag 20 juni heeft gedeputeerde Rein Munniksma de publieksprijs van de Drentse ArchitectuurPrijs 2014 uitgereikt aan Zecc Architecten voor het ontwerp van het vernieuwde Drents Archief. De vakjury beoordeelde het ontwerp met een eervolle vermelding.

Het Drents Archief in Assen werd in 2012 grondig verbouwd en voorzien van een fonkelnieuwe entree aan de singel. Mix van hypermodern en monumentaal Met de nieuwe futuristische entree is het Drents Archief toegankelijker en uitnodigend geworden. Wanneer je binnenkomt, maak je als het ware een tijdreis door het gebouw. Het bestaat namelijk uit drie bouwdelen uit verschillende perioden en bouwstijlen. Een kloostergang uit de middeleeuwen vormt een van de oudste stukjes van Assen. Dit oudste deel is van grote monumentale waarde en bleef vrijwel ongewijzigd. Het gedeelte uit 1900 heeft een metamorfose ondergaan, waardoor de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteit weer zichtbaar is geworden. Het gedeelte van architect Tauber (1980) is verbouwd tot een moderne Studio. De mix van hypermodern en monumentaal maakt het Drents Archief tot een sfeervolle, informele plek waar bezoekers de Drentse geschiedenis kunnen ontdekken en beleven.

Drentse ArchitectuurPrijs De Drentse ArchitectuurPrijs 2014 wordt uitgereikt aan de ontwerper(s) van het beste project dat sinds 10 mei 2011 in Drenthe gerealiseerd is. Het project moet een positieve bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de omgeving en voldoen aan de vooraf vastgestelde criteria. Bij voorkeur is sprake geweest van een inspirerende samenwerking tussen de ontwerper/architect en de opdrachtgever. De prijs zal voor nieuwe opdrachtgevers als voorbeeld dienen hoe het eigen gebouw en de ontwerpende discipline bij kan dragen aan de kwaliteit van de (leef)omgeving.

Kadastergegevens digitaal beschikbaar

digiloungeIn het Drents Archief is met ingang van 8 april een aparte tafel gereserveerd voor iedereen die op zoek is naar de geschiedenis van zijn of haar woning. Op twee computers is de Digilegger van het Kadaster kosteloos beschikbaar voor onderzoek naar de geschiedenis van huizen of landerijen. Bezoekers kunnen rekenen op een korte introductie door een medewerker van het Drents Archief.

Lees meer...

Top 10 archiefstukken 2013

geboorteakteJPostDit had u nog van ons tegoed: de top 10 van meest aangevraagde archiefstukken in 2013. Het notarieel archief staat dit jaar opnieuw op nummer 1, met maar liefst twee keer zo veel aanvragen als het jaar daarvoor. Ook hoog genoteerd staan de archieven van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijkswerkinrichtingen Veenhuizen en Ommerschans. Jaarlijks komen veel bezoekers speciaal naar Drenthe om onderzoek te doen naar voorouders in de Drentse armenkoloniën. De lijst wordt jaarlijks opgesteld door het Drents Archief.

Lees meer...

Vrijwilligers digitalisering kaarten gevraagd

kadkaartHet Drents Archief vraagt vrijwilligers voor het project 'HISGIS Drenthe kadastrale registers 1832'. Ervaring is niet nodig, wel passie voor het verleden. Helpt u mee onze geschiedenis online te zetten? U kunt meehelpen aan HISGIS Drenthe door het invoeren van namen, nummers en andere perceelgegevens uit de oudste kadastrale perceelregisters. De Fryske Akademy en het Drents Archief ontwikkelen samen HISGIS Drenthe, als deel van HISGIS Nederland.

Lees meer...