Nieuws

Maurice de Hond opent Operatie Sigismund

MauricedeHond132x120Op 25 november was Maurice de Hond, bekend van o.a. de Ipad-school, te gast in het Drents Archief. Hij opende het vernieuwde educatieve spel Operatie Sigismund.

De Hond vertelde in zijn lezing enthousiast over onderwijsvernieuwing en hoe kinderen anno 2015 anders leren. Binnen het onderwijs is het belangrijk om aandacht te hebben voor het individuele talent van kinderen. Hij noemde Operatie Sigismund een goed voorbeeld van een educatief programma dat de relatie legt tussen de digitale wereld en de analoge wereld.

Docenten van het primair onderwijs en andere belangstellenden volgden die middag een programma met onder meer een lezing van Marieke Vegt over het belang van erfgoededucatie, een rondleiding door het depot en natuurlijk het spelen van het spel Operatie Sigismund.

Operatie Sigismund

Sinds 2007 spelen duizenden enthousiaste leerlingen van groep 7 en 8 Operatie Sigismund in het Drents Archief. Ze voeren in een digitale spelomgeving opdrachten uit om tot de oplossing te komen van een raadsel rond de 18de-eeuwse Sigismund van Heiden Reinestein. Zo leren ze van alles over het beheer, behoud en belang van archieven. 

Dit jaar is een duurzame ontwikkelomgeving gebouwd die het spel geschikt maakt voor nieuwe doelgroepen en nieuwe programma’s, zoals voor de lagere groepen van het primair onderwijs, het vmbo en volwassenen. 

Het vernieuwde spel Operatie Sigismund is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rabofonds van Rabobank Assen en Noord-Drenthe, VSBfonds, NOTfonds, Stichting Albino, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en de Provincie Drenthe. De nieuwe ontwikkelomgeving werd gebouwd door Waag Society. 

Maurice de Hond en Luc openen Operatie Sigismund door het spelen van het spel

MauricedeHond2

Expositie Sinterklaasfoto's in Warenhuis van der Veen

thumb CUf2RmgU8AATtK7Hoe werd er in de jaren '80 eigenlijk Sinterklaas gevierd? En wat kregen de kinderen als kado? In Warenhuis Vanderveen is een mooie fotowand ingericht met de mooiste Sinterklaasfoto's die zijn ingestuurd naar aanleiding van onze oproep. Neem gerust een kijkje en haal fijne herinneringen op. De expositie is tijdens kantooruren te zien. Tevens draait er in onze digilounge de gehele maand december de themafilm 'Decemberherinneringen' waarbij je nog meer sfeer kunt proeven. 

 

 

Notariële akten tot 1850 niet beschikbaar

digiloungeDe oude akten van de notarissen in Drenthe van 1810 t/m 1850 gedigitaliseerd. Ze zijn daarom voorlopig niet aan te vragen. 

 

Foto's van Sinterklaasfeest gezocht!

SinterklaasHet Drents Archief doet een oproep aan alle inwoners van Drenthe om oude foto’s van de viering van het Sinterklaasfeest in Drenthe op te zoeken. Met name foto’s van de Sinterklaasviering in huiselijke kring en op school zijn voor het Drents Archief van belang, want die afbeeldingen ontbreken nog in de collectie! 

Lees meer...

Van microfiche naar scan: nieuwe archieven online

bevregisterAfgelopen jaren heeft het Drents Archief hard gewerkt om alle archieven en kranten die op microfiche te bekijken waren, digitaal beschikbaar te stellen. Nu komt het einde van deze megaklus in zicht en zijn veel archiefbronnen online beschikbaar. De meeste archiefstukken zijn vanaf het origineel gescand, dus de kwaliteit is optimaal.

De gescande bronnen zijn door te bladeren op alledrenten.nl

Lees meer...

Archief Badan Persatuan gaat naar Drents Archief

Molukse wijk 132x120‘Het is voor de geschiedenis van de Molukkers in Nederland belangrijk dat het archief van Badan Persatuan toegankelijk wordt gemaakt voor onderzoek’. Dat zegt de heer George Tonikoe, oud bestuurslid van de Badan Persatuan, bij de overdracht van het archief op 10 juni aanstaande. ‘Het Drents Archief in Assen is de juiste plek als eerbetoon aan de oprichter van de Badan Persatuan, de Asser predikant Metiarij’. 

Het gaat om een omvangrijk archief van 92 verhuisdozen met documenten en foto’s uit de jaren 1966 tot 2000. In de collectie bevindt zich onder meer de belangrijke Gezamenlijke Verklaring Lubbers-Metiary in 1986, met voormalig premier Lubbers. Daarin staan afspraken over onder andere de huisvesting van Molukkers en uitkeringen voor ex-KNIL-militairen. Het archief is inmiddels overgebracht van Spijkenisse naar Assen. 

Lees meer...

Post van Weldadigheid: Help mee de brieven doorzoekbaar te maken

aankomst gezin 132x120Het crowdsourcingproject Post van Weldadigheid is ruim een maand geleden gestart en nu is al 11% van de scans verwerkt. 
Mooi is ook dat veel deelnemers geboeid zijn door de verhalen die uit de brieven van de Koloniën van Weldadigheid naar voren komen. Bijvoorbeeld over de godsdiensttwisten tussen de protestantse en de katholieke kolonisten. Of over een 11-jarig bedelaarsjongetje uit Amsterdam dat in de Ommerschans ernstig wordt mishandeld door een bedelaarskolonist. ‘Genoeg kopij voor een roman’, schreef een van de deelnemers. 


U kunt meehelpen om de ingekomen brieven uit de periode 1818-1847 doorzoekbaar te maken! Het gaat om 140.000 scans met naar schatting 300.000 persoonsnamen.

Hoe kunt u meehelpen?
Via de crowdsourcingwebsite VeleHanden kunt u meedoen vanuit huis op het moment dat het u het beste uitkomt. Op deze manier zijn al veel archieven toegankelijk gemaakt. Bij het invoeren van de gegevens wordt u terzijde gestaan door het Drents Archief en ‘Kolonioloog’ Wil Schackmann met hulp, tips en wetenswaardigheden. Zijn verhalen kunt u ook volgen in de rubriek van de kolonioloog op onze website.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor het project 'Post van Weldadigheid' via de website van VeleHanden. Ervaring is niet nodig, wel passie voor ons verleden!

Het project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe.