Excerpt: Het Drents Archief komt met dit programma graag naar de scholen toe!

Voortgezet onderwijs; klas 1 en 2 havo/vwo

Vrijheid en gelijkheid: het is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. In 2024 en 2025 staan we extra stil bij de vrijheid. Het is immers 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. In de hele geschiedenis hebben mensen gevochten voor vrijheid en gelijkheid. Vroeger bijvoorbeeld de slaven, later vrouwen ten tijde van het feminisme en tegenwoordig LHBTI’ers. En dan hebben we de oorlogen in Oekraïne en Gaza waar momenteel geen vrijheid is. 

In de Escaperoom Vrijheid, Gelijkheid maken leerlingen kennis met verschillende groepen die gevochten hebben voor hun vrijheid. Ze leren over deze groepen* en kijken vanuit een helikopterview naar alle groepen die vechten voor vrijheid en gelijkheid. En ze maken kennis met een journalist die in de 30e eeuw terugkijkt op de gebeurtenissen van nu.  

De klas wordt gesplitst in 2 groepen en het hek gaat op slot. Aan de hand van opdrachten en door samen te werken komen de leerlingen steeds meer te weten over vrijheid en gelijkheid. Lukt het de leerlingen alle opdrachten te maken en de code te kraken? Kunnen ze elkaar bevrijden en het verhaal van de journalist vinden? Wat heeft de journalist te vertellen over al die groepen die in de geschiedenis voor vrijheid en gelijkheid hebben gevochten en dat nu nog doen? En wat betekent Vrijheid, Gelijkheid voor de leerlingen? 
 
*Let op: we hebben een selectie gemaakt uit de meest opvallende groepen die gevochten hebben voor vrijheid en gelijkheid. We beseffen ons dat er nog veel meer groepen en individuen zijn voor wie dit geldt, maar vanuit praktisch oogpunt is het helaas niet mogelijk álle groepen en individuen in het programma te verwerken. 

Programmatijden

09:30 uur Start programma
11:30 uur Einde programma

 

Lesmateriaal

Het lesmateriaal is in ontwikkeling.

Aansluiting onderwijs en kerndoelen

De Escaperoom Vrijheid, Gelijkheid kan lesstofvervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenis- en maatschappijlessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op VO kerndoelen 36, t/m 40, 43, 44 en 47.

Praktische informatie en aanmelden

  • Voor wie: BB, KB, GL, TL
  • Max. aantal leerlingen: 24
  • Benodigde begeleiding: 1 per 24 leerlingen
  • Boekingsperiode: oktober 2024 t/m april 2025
  • Lesmateriaal: Ja, lesbrief
  • Duur: 1,5 uur
  • Kosten: € 5,- per leerling
  • Locatie: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers